Тревожен ръст на болните от рак

Националната онкологична болница отчита 15-процентен ръст в приема на болни през тази година. ИСУЛ отчете 30% увеличение на пациентите с рак.

Това съобщи директорът на здравното заведение доц. Здравка Валерианова, цитирана от БНР. От 1 юли болницата е подписала договори за доставка на лекарства, но те са на база приема от миналата година, поясни доц. Валерианова.

"Докато миналата година, за същия период, сме имали средно около 600-650 пациента, сега имаме, средно месечно за първото полугодие, около 700 пациенти", допълни доц. Валерианова.

През юли само през двата химиотерапевтични кабинета, които работят в болницата, са минали 738 болни.
"Ние не можем да задоволим нуждите на всички онкологично болни от страната с лекарствени продукти. Ние задоволяваме само тези пациенти, които са приети за лечение и постъпват в нашата болница", каза още директорът на болницата.

В края на юли онкологичният център в болница "Царица Йоанна" спря приема на нови пациенти за химиотерапия заради недостиг на средства за лекарства. В момента здравното министерство обмисля преразпределение на средства от клиники с по-малко болни към такива с повече пациенти.

Тогава от ИСУЛ също обявиха, че има повишен брой болни, които са потърсили лечение там заради разширяване на дейността на отделението по химиотерапия. Пациентите са нараснали с около 30% спрямо същия период на 2010 г.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини