Новите правописни и пунктуационни правила разбуниха социалните мрежи

Повече от 13 000 българи харесаха страницата във „Фейсбук” за правописни и пунктуационни правила, след като стана ясно, че догодина ще има ново издание на речника на българския език. В него ще бъдат уточнени и опростени действащи езикови правила, пише Монитор.

“Нови правила по принцип няма. Тенденцията е всичко, което досега е написано като за специалисти, да звучи много по-разбираемо за широката публика, защото правописният речник е за хората“, каза пред „Монитор” проф. Владко Мурдаров, ръководител на Секцията по съвременен български език на Института за български език към БАН.

За правилата за учтивите форми още в първо отделение децата учат, че когато пишат в официално писмо, когато се обръщат към някого на „Ви“, буквата „В“ е главна. Но никъде не беше написано досега дали трябва да се пише главна или малка буква, когато е учтиво обръщение към много хора.

Според проф. Мурдаров нови са формулировките за думите от типа като е-правителство и е-фактура. Те досега не съществуваха в нашия език и вече е необходимо да бъде записано как трябва да се записват те, обясни експертът.

Уточненията на правилата от специалистите включват и случаите, като използването на название като Българска академия на науките, което след като е споменато веднъж в текста, в следващите изречения трябва да се пише - Академията.

Изрично се уточнява и използването на големи и малки букви в абревиатури, които са имена на институции като БНБ и БНТ. Пълното изписване ще започва с главна буква, а всички останали - с малки. Вече има правила за текстовете на снимки, таблици, графики и диаграми. Текстовете към тях може да се поставят горе, долу, в центъра и вляво, но не и вдясно. Текстовете в тях ще изглеждат като малки заглавия - започват с главна буква, но без точка. Правилата за запетайките вече са опростени максимално, без да са променени по същество, но са изчистени обяснителните текстове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини