Складовете на "Лукойл" запечатани

Прекратява се действието на лицензите на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал "Росенец", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

С решение на директора Ваньо Танов се прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал „Росенец” на лицензирания складодържател „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Решението е връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от тази дата.

"Складовете на "Лукойл" не могат да приемат и да изваждат продукция, тъй като не отговарят на изискванията на Закона за акцизите". Това каза пред БНТ директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов във връзка със запечатването на складовете на "Лукойл".

От направената проверка е констатирано, че уредите са в несъответствие. Когато измервателните уреди се приведат в съответствие, могат да станат съответни, да поканят на проверка агенция "Митници" и ако отговарят на изискванията, да им бъде възобновен лицензът.

На въпрос защо не се е съобразил с изискването на "Лукойл", които поискаха отсрочка за измервателните уреди, Танов отговори, че няма законово право да дава отсрочка.

Във връзка с това дали ще има горива на пазара след запечатването на складовете, шефът на Агенция "Митници" заяви, че ако "Лукойл" не доставя горивата за българския пазар, те ще бъдат доставени от друго място и "на пазара няма да се почувства, убеден съм, недостиг на горива". "От цял свят ще се внасят горива. Свободна държава сме, със свободна пазарна икономика, така че всички пазари, които са и в ЕС, и в световен мащаб са отворени за нас, така че не виждам никакъв проблем", подчерта Танов.

За това дали не се опасява от луфт и дефицит на пазара на горива, Танов коментира, че няма да има никакъв луфт и дефицит.

"Повече от 15 дни тече мониторинг и през този период има служители на агенция "Митници", които са на място в завода и поради липса на измервателни уреди, те вкарват данните ръчно, подават към агенцията ръчно данните. В момента не се допуска влизането на транспортни средства в завода и служителите трябва да осигурят запечатването на тръбата, която подава от "Нефтохим" към страната, тъй като те вече не са данъчен склад и нямат такива възможности да го правят", категоричен бе Танов.

Припомняме, че месец след изтичането на крайния законов срок за монтиране на датчици за оборота на гориво в данъчните складове бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" обяви, че окончателно ще изпълни това свое задължение и ще се свърже с Национална агенция по приходите (НАП) чак до края на годината.

Техническите съоръжения са задължителни според Закона за акцизите и данъчните складове, но митническа проверка от миналата седмица установи, че “Лукойл” не е монтирал всички датчици и не подава пълна информация към данъчните.

В средата на юли шефът на агенция “Митници” Ваньо Танов и финансовият министър Симеон Дянков предупредиха, че рафинерията може да остане без лиценз, докато не изпълни изискванията на закона, което би означавало временно да спре да произвежда и да търгува с горива.

По-късно обаче директорът на НАП Красимир Стефанов каза, че “подобна мярка може да създаде проблеми, тъй като компанията осигурява около 25% от данъчните постъпления”.

Ще поскъпнат ли горивата?

Може да се очаква скок на цените на горивата. Това каза за бТВ икономистът Емил Хърсев в коментар на случващото се.

По думите му това означава невъзможност рафинерията да придобива нефт, за да го преработва, което от своя страна ще доведе до спиране на производството. Според Хърсев предприетите действия са абсолютно недопустими за една демократична държава.

"Администрацията ни се държи като завоевател във вражеска държава", каза още икономистът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини