Кафето намалява риска от рак на черния дроб

Изследване, в което са участвали етнически китайци, жители на Сингапур, показва, че изпиването на три или повече чаши кафе на ден може да намали с 44 процента риска от рак на черния дроб, пише днес вестник "Стрейтс таймс", цитиран от ДПА.

Учените от Факултета по епидемиология на Сингапурския национален университет смятат, че две от маслата, съдържащи се в зърната на кафето - кафестолът и кахвеолът - имат свойства, предпазващи черния дроб.

Изследването е било започнато през 1993 г. и обхваща повече от 63 000 китайци - мъже и жени на възраст между 45 и 74 години. Именно тази възраст се смята за най-рискова за развиване на рак на черния дроб. Резултатите от проучванията са дали нови доказателства, опровергаващи разпространеното схващане, че кафето е вредно за здравето.

Една от специалистките, участвали в изследването - проф. Ко Уон Пуай, писа неотдавна в американско научно списание, че резултатите показват, че любителите на кафето вече може по-малко да се тревожат, че може да имат рак на черния дроб. Зеленият чай например, смятан за много полезен, няма такива свойства по отношение на черния дроб, добавя тя.

През 2008 година изследване, направено сред хора, пиещи кафе, показа, че четири или повече чаши от напитката на ден може да намалят с 30 процента риска от диабет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини