10 правила, за да е идеален шефът

1. Не пречи на работата

Звучи парадоксално, но тук няма никакво противоречие. Няма нищо по-дразнещо и провокиращо неприятни емоции у служителите от непрекъснатия контрол по най-незначителни въпроси.

2. Създава комфорт в екипа и се владее във всяка ситуация. Ако на шефския стол е седнал човек, който трудно контролира емоциите си, особено отрицателните, постоянният стрес в офиса е гарантиран.

3. Интересува се от мнението на служителите. Тяхното мнение е важно, затова преди да вземе решение, е хубаво да чуе мнението на всеки от хората, с които работи.

4. За идеалния шеф е важен резултатът. Затова не го интересува точно по кое време и по какъв начин ще свършите работата си, важното е тя да бъде свършена в срок и качествено. Добрият началник не иска междинни отчети, но и няма да изпусне ситуацията от контрол.

5. Винаги е готов да помогне и да сподели опита си. При това няма да го направи със снизхождение, а дружелюбно.

6. Не крие важна информация. Сътрудниците му са в течение с какви проблеми може да се сблъска компанията.

За трудностите се говори честно и открито. Нарастващите кризи и възможните съкращения са проблеми, които няма смисъл да се крият и мъдрият началник разбира това.

7. Цени сътрудниците си и им помага да градят кариерата си, тъй като съзнава, че успехът на компанията зависи от хората, които работят в нея.

Една от главните му цели е да помогне да хората да разкрият най-добрата си страна и да израснат в професионално отношение.

8. Не забравя за материалните възнаграждения и го прави справедливо – по заслуги, а не за хубави очи.

9. Вижда главното. За грамотния ръководител основен критерий за оценка е професионализмът и самостоятелността при решаването на важни въпроси. На тези служители могат да бъдат простени малките прегрешения като закъснение или разсеяност.

10. Цени времето на сътрудниците си и не ги товари с допълнителна работа, особено ако тя не се заплаща.

Интересно е да се отбележи, че според повечето жени идеалният шеф може да бъде само от мъжки пол.

Мъжете са по-справедливи и по-малко склонни към интриги. Освен това представителите на силния пол организират по-добре работния процес и умеят да отделят най-важното.

Ето кои са най-неприятните качества за един шеф:

– Нежелание да общува със служителите

– Неумение да изслушва другите

– Недостъпност и създаване на привидна заетост

– Неуместна самоувереност

– Спонтанност

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини