Григор Димитров изигра велик мач

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби срещата си от втория кръг на "Уимбълдън". 20-годишният хасковлия отстъпи със 7:6(4), 4:6, 4:6, 6:7 (8) от Жо-Вилфред Цонга в невероятно драматичен мач, който ще се помни дълго време на Острова.

Срещата бе прекъсвана два пъти заради дъжд и продължи почти четири часа, пише Новспорт. Именно една от паузите сякаш наклони везните в полза на поставения под номер 12 схемата на турнира. Григор водеше с 3-0 във четвъртата част, но Цонга съумя да се върне в битката и в последните геймове мачът да се превърне от просто една среща в представление за всички зрители. Самият Джон Макенроу, който коментираше мача, отбеляза, че българинът играе страхотен тенис, който трябва да доразвие.

В последния гейм, когато трябваше да затвори мача, Жо-Вилфред имаше огромни проблеми, а българското момче се събуди. Той спаси два брейкпойнта, преди в крайна сметка с двойна грешка да загуби гейма си и нашата надежда да направи резултата 5-5. В напрегнат момент се превърна и следващото подаване. В него Григор спаси брейкпойнт, но спечели гейма си и поведе с 6-5.

Драмата стана още по-сериозна обаче след това. В последния гейм на Цонга преди тайбрека пък французинът се изправи пред два сетбола. Те обаче бяха спасени отчасти с играта на Жо-Вилфред и отчасти с помощта на Григор. В крайна сметка Цонга се добра до изключително важния тайбрек, който трябваше да реши накъде ще поеме срещата оттук нататък.

В него Гришо поведе с 2:0 точки след два прекрасни форхенда, които му отвориха играта, но след това Цонга спечели три поредни точки и той поведе с минипробив. Това обаче не бе всичко. Сега пък Гришо взе три поредни разигравания и поведе с 5:4.

Но драмата трябваше да продължи. Цонга поведе с 6-5. Григор направи 6-6. Цонга поведе със 7-6, Гришо пак спаси мачбол за 7-7. Нов мачбол и нов спасен такъв от нашето момче за 8-8.

При този резултат следващите две разигравания тотално спряха дъха на всички, заели места на корт номер 1. В предпоследната точка българинът излезе на мрежата и от невъзможна позиция Цонга го прехвърли. При 9-8 имаше страхотно разиграване, при което филето на два пъти помогна на Цонга, който с минаващ удар приключи мача.

След срещата двамата се прегърнаха, а публиката изпрати на крака двамата. И Цонга, и Григор пък раздадоха голяма част от аксесоарите си на публиката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини