Цената на тока може да скочи с до 2% от 1 юли

До 2 процента ще бъде средното повишение на цената на електроенергията от 1 юли, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев след заседание, на което бяха обсъдени предложенията на регулатора за новите цени на трите електроразпределителни дружества. И трите компании направиха възражения за определените им цени за увеличение на тока, които са средно около 1,5 на сто. След като бъдат взети предвид, увеличението може и да е малко над прогнозираното, но със сигурност няма да надхвърли 2 на сто. Ангел Семерджиев се противопостави на идеята на топлофикационните дружества за по-голямо увеличение на нощната тарифа.

Той обясни, че разликата между дневната и нощната тарифа не се прави, за да се подпомагат или не топлофикациите, това е косвено отражение. Целта й е да се стимулира потреблението на електроенергия през нощта, когато има мощности, които работят, но не се потребява енергия и се правят допълнителни разходи, за да се балансира денонощното разпределение между ползването на енергия. „Така че това разпределение ще започне да отразява реалностите в електроенергийната система. Както беше миналата година. Ние работим вече по нови съотношения на тези тарифи и разликите ще бъдат минимални. И сега виждате в крайните цени, независимо че процентите са различни, в цените разликите за крайните потребители са сравнително малки и отразяват в някаква степен особеностите на електроразпределителните дружества“, коментира Семерджиев. По думите му е очевидно, че нощната тарифа на електроенергията конкурира и притиска топлофикационните дружества, но неговото виждане е, че те трябва сами да намерят решение да си оптимизират разходите, да инвестират в по-ефективни технологии и да са конкурентоспособни на този пазар.

Междувременно представители на сдружение „Днес” се обърнаха към регулатора да не повишава цените на тока и парното. Исканията на сдружението бяха представени от музиканта Йордан Караджов.

„В условията на икономическа криза и крайно обедняване на все по-големи слоеве от населението и непрекъснато растящи цени на горивата, храните и други стоки и услуги от първа необходимост, дори минимално увеличение на цената на електроенергията може да се окаже непосилно за хората. Подобно крайно недалновидно решение ще повлияе допълнително върху инфлационните процеси и ще влоши още повече финансовото състояние на българите“, каза той. От сдружението апелираха към държавния регулаторен орган да не допуска увеличение на цените на топлинната и електрическата енергия, а вместо това да съдейства за изпълнение на исканията на гражданите, подписали организираната от „Днес“ подписка срещу произвола на монополистите.

Караджов заяви, че при решение на ДКЕВР за увеличение на цените на електроенергията от 1 юли тази година сдружението ще организира граждански протести.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да реши окончателно за цените на тока и топлинната енергия до края на юни и те ще влязат в сила от средата на годината.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини