СДС иска арести за "Белене"

За близо 117 мл. евро плащания по проекта АЕЦ "Белене" няма отчетни документи, обяви в парламента председателят на СДС Мартин Димитров. Той и представители на гражданското сдружение "НЕ на Белене" поискаха пълно разследване на проекта "Белене".

Те се позоваха на одитен доклад от края на 2009 г., поръчан от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и извършен от старши одитор Велко Пеев, в който се констатирани огромни злоупотреби.

От доклада, качен на сайта на гражданската организация, ставало ясно и за случай на изплатени на консултанти хонорари за около 3,5 млн. евро.

Според СДС и "НЕ на Белене" незабавно, още днес, трябва да има арести.

Противниците на втората атомна централа питат и защо до момента прокуратурата не се е произнесла по казуса и данните.

Според Димитър Иванов от гражданското сдружение става въпрос за огромен износ на корупция от Русия в България. Затова от СДС настояват строителството на "Белене" да бъде спряно и отписано от енергийната стратегия на България, а самият проект за нея - оттеглен от Народното събрание.

Енергийният министър Трайчо Трайков заяви преди дни, че най-вероятно ще трябва да представим на руснаците нов проект на договор за АЕЦ "Белене".

Според консултанта по икономическата рентабилност на проекта - британската банка HSBC, проектът на договор за изпълнение, доставка и строителство на централата не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип.

Това е договор между двете държави, които се разбират, че ще правят ядрена централа, осигурено е финансиране, ясно е, че там ще текат пари, допълни министърът.

По тази причина вероятно ще трябва да се върнем в началото на лабиринта и вероятно да представим нов проект на договор, каза още Трайков, след като беше оповестен анализът на HSBC.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини