"Индевър" се готви за завръщане

Шестимата астронавти на борда на "Индевър" са тествали системата за приземяване на совалката, подготвяйки се завръщането си у дома в ранните часове на 1 юни, предадоха Ройтерс и БТА.

Планираното за 02:35 часа сутринта източно американско време /06:35 часа по Гринуич/ кацане ще сложи край на 19-годишната летателна кариера на "Индевър" - втората от трите действащи совалки на НАСА, която ще бъде пенсионирана.

С последния полет на "Атлантис" през юли НАСА слага край на 30-годишната си програма "Космическа совалка".

"Совалките бяха "товарният кон" на американската космическа програма, така че е тъжно да ги видим в пенсия. Въпреки това продължаваме да гледаме напред към нови кораби и дестинации и се вълнуваме за бъдещето", каза командирът на "Индевър" Марк Кели в понеделник.

НАСА "пенсионира" совалките заради високите разходи на мисиите, и за да освободи средства за разработването на нови космически кораби, които да пътуват отвъд 346-километровата орбита над Земята на Международната космическа станция /МКС/.

Командир Кели и останалите петима членове на екипажа са на път да завършат 16-дневната мисия на "Индевър", с която приключва американското участие в изграждането на Международната космическа станция. Историята на МКС започва през 1998 г. с роботизираното прикачване на американския модул "Юнити" към руския базов блок "Заря".

Оттогава станцията - проект на стойност 100 милиарда долара с участието на 16 страни, се е разраснала до съоръжение с тегло 455 000 килограма.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини