Бързото развитие е оставило планетата Марс толкова малка

Американски учени от университета на Маями и от Чикагския университет предлагат два сценария, обясняващи прекалено малкия размер на планетата Марс в сравнение с тези на Венера и Земята, съобщи "Сайънс", като се позова на публикация в сп. "Нейчър".

Ключов въпрос във формирането на Червената планета е продължителността на процеса. Доскоро се твърдеше, че той е отнел около 15 милиона години. Датирането се основаваше на съотношението на волфрам-182 и хафний-182 в метеорити.

В рамките на новото изследване учените са използвали връзката между съотношенията на волфрама и хафния и съотношенията на два изотопа на хафния - 176Hf и 177Hf.

В резултат учените са установили, че планетата Марс се е формирала много бързо - половината от съвременния си размер е придобила за 1,8 милиона години.

Според учените новите резултати потвърждават, че Марс е нещо като недоразвита планета, чието образуване е било прекъснато.

Астрофизиците предлагат няколко варианта на причините, които са довели до това прекъсване. Те се градят на факта, че орбитата на Марс е била разположена много по-близко до Слънцето, отколкото е сега.

Според първия сценарий, в процеса на формиране гравитационното въздействие на други небесни тела е изместило Марс. Според втория, причината за преместването е Юпитер.

Учените са надяват да научат повече за формирането на Марс, след като получат образци от грунта на планетата. Няколко държави вече разработват планове за бъдещи мисии до Червената планета. През април 2011 г. компанията SpaceX съобщи, че през следващите 10-20 години ще може да изпрати човек на Марс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини