Половин България вярва в НЛО

Близо половината от българите са склонни да вярват в полтъргайсти и НЛО. Това е показало национално представително проучване сред 1010 пълнолетни българи на социологическа агенция „Афис”. Според данните 47% от българите са склонни да вярват в психически и физически сили, които не са открити или доказани от науката, предава Дарик, цитиран от АСН.

Най-много от хората - 28%, смятат, че съществуват извънземни, 11 на сто - полтъргайсти, а близо 20% - духове. Между 2 и 3% са посочилите, че имат съмнения сред нас да живеят и караконджули, върколаци, зомбита и вампири. Все пак, 66% от всички запитани заявяват, че не вярват в нито едно от споменатите същества.

Изследването е било направено в средата на април, заяви социологът от агенция „Афис” Стефан Георгиев. „Решихме преди един месец да си направим една шега с колегите социолози. Тогава пуснахме измислено изследване, което доби много широка популярност. Затова решихме да направим наистина такова изследване, за да можем да проследим и регистрираме доколко българите вярват в подобни същества и създания от върколаци и вампири до полтъргайсти и извънземни”, разказа той.

Социолозите са направили и разбивка сред активистите на политическите сили. Според данни на агенцията 8 на сто от привържениците на ГЕРБ вярват в полтъргайсти, 2% в зомбита и върколаци, 3% във вампири, 14 на сто в духове, а 29% - в извънземни.

Много малко са различията в процентите сред симпатизантите на БСП. Леко завишени относителни дялове се забелязват сред привържениците на Синята коалиция, както и сред негласуващите, казва Георгиев.

„Няма голямо разминаване между това, което сочат данните за хората, които примерно предпочитат да симпатизират на БСП, ГЕРБ или някоя от другите партии и тези, които са решили да не гласуват”, уточнява още той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини