Деца с ловни пушки

През последните три години в Обединеното кралство са били издадени 13 разрешителни за ловно оръжие на деца под десетгодишна възраст. 

Най-малкото от тях е на седем години, съобщава БиБиСи. 

Данните бяха публикувани от 51 полицейски управления в страната съгласно Закона за свободен достъп до информация. 

Те показват, че между 2008 и 2010 година са били издадени 7,071 разрешителни на младежи под 18-годишна възраст. 

Британското законодателство не поставя възрастови ограничения за тези, които искат да кандидатстват за ловно огнестрелно оръжие. Решението за неговото издаване се взема от старши полицейски офицер. 

От Британската асоциация по стрелба обаче уточниха, че законът забранява на хора под 18 години да притежават и купуват ловни пушки. Те могат само да ги използват, но в присътвието на възрастен. 

Разрешително за ловни пушки се издава на малолетни, за да могат да участват в спортни състезания, като стрелба по глинени чинии.  

От полицията на графство Глостършър, която е издала разрешително за ловна пушка на седем-годишното дете заявиха, че молбата за използването й е била подадена от неговия баща. Те добавиха, че момчето, което е вече на десет години, продължава да използва оръжието, но „под пряк надзор”.  

Ейдриън Уитинг, говорител на Асоциацията на висшите офицери от полицията посочи, че данните за млади хора, които притежават ловно оръжие „засега не дават основания за притеснение”. Той обаче изтъкна, че трябва да бъде въведена „абсолютна минимална” десет-годишна възраст за издаване на разрешителни. 

10 години е възрастта, при която лице, извършило престъпление в Англия, Уелс и Северна Ирландия вече носи съдебна отговорност.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини