Когато тийнеджърът стане нощна сова, неговият мозък се развива различно

Делнична вечер, часът е 23:00, а лампата в спалнята на вашия тийнейджър все още свети. Искате те да спят достатъчно за училище на следващия ден, но това е трудно.

Нашето ново изследване показва какво се случва с мозъците и поведението на младите тийнейджъри години след като са се превърнали в "нощни сови", разказват екип учени в The Conversation:

Открихме, че тази промяна в модела на съня повишава риска от поведенчески проблеми и забавено развитие на мозъка в по-късна юношеска възраст.

Но това не са лоши новини за нощните сови.

Навиците за сън се променят

Моделите на съня на хората се променят през тийнейджърските им години. Тийнейджърите могат да останат будни по-дълго, да заспят по-късно и да се излежават на следващия ден.

Много тийнейджъри също се превръщат от сутрешна чучулига в нощна сова. Те се чувстват по-продуктивни и будни по-късно вечерта, предпочитат да заспят по-късно и да се събудят по-късно на следващия ден.

Тази промяна към "вечерност" може да се сблъска с училището и работата на тийнейджърите. Хроничната липса на сън, дължаща се на тези несъответстващи графици на съня, може да обясни защо тийнейджърите, които са нощни сови, са изложени на по-голям риск от емоционални и поведенчески проблеми, отколкото тези, които са сутрешни чучулиги.

Новопоявилите се изследвания също показват, че сутрешните чучулиги и нощните сови имат различна структура на мозъка. Това включва разлики както в сивото, така и в бялото вещество, които са свързани с разликите в паметта, емоционалното благополучие, вниманието и емпатията.

Въпреки тези връзки, не е ясно как възникват. Да бъдеш нощна сова увеличава ли риска от по-късни емоционални и поведенчески проблеми? Или емоционалните и поведенческите проблеми водят до това, че някой се превръща в нощна сова?

В нашето проучване се опитахме да отговорим на тези въпроси, следейки тийнейджъри в продължение на много години.

Какво направихме

Помолихме над 200 тийнейджъри и техните родители да попълнят поредица от въпросници относно предпочитанията на тийнейджърите за сън, както и за емоционалното и поведенческо благополучие. Участниците повториха тези въпросници няколко пъти през следващите седем години.

Тийнейджърите също бяха подложени на две мозъчни сканирания с интервал от няколко години, за да се изследва развитието на мозъка им. Фокусирахме се върху картографирането на промените в структурата на бялото вещество – съединителната тъкан на мозъка, която позволява на мозъка ни да обработва информация и да функционира ефективно.

По-ранни изследвания показват, че структурата на бялото вещество на сутрешните чучулиги и нощните сови се различава. Въпреки това, нашето проучване е първото, което изследва как промените в предпочитанията за сън могат да повлияят на това как бялото вещество расте с течение на времето.

Ето какво открихме

Тийнейджъри, които са се превърнали в нощна сова в ранна юношеска възраст (около 12-13-годишна възраст), е по-вероятно да имат поведенчески проблеми няколко години по-късно. Това включва по-голяма агресия, нарушаване на правилата и антисоциално поведение.

Но те не са изложени на повишен риск от емоционални проблеми, като тревожност или лошо настроение.

Важно е, че тази връзка не се случва в обратна посока. С други думи, ние открихме, че по-ранните емоционални и поведенчески проблеми не са повлияли на това дали тийнейджърът ще стане повече сутрешна чучулига или нощна сова в края на юношеството.

Нашето изследване също показа, че тийнейджъри, които са се превърнали в нощна сова, имат различна скорост на развитие на мозъка от тийнейджъри, които са останали сутрешни чучулиги.

Открихме, че бялото вещество на нощните сови не се е увеличило до същата степен като при тийнейджърите сутрешни чучулиги.

Знаем, че растежът на бялото вещество е важен в тийнейджърските години за подпомагане на когнитивното, емоционалното и поведенческото развитие.

Какви са последиците?

Тези открития се основават на предишни изследвания, показващи разлики в структурата на мозъка между сутрешните чучулиги и нощните сови. Той също така се основава на по-ранни изследвания, които показват, че тези промени могат да се появят в тийнейджърските години.

Важно е, че ние показваме, че превръщането в нощна сова увеличава риска от изпитване на поведенчески проблеми и забавено развитие на мозъка в по-късна юношеска възраст, а не обратното.

Тези констатации подчертават важността на фокусирането върху навиците за спане и бодърстване на тийнейджърите в началото на юношеството, за да се поддържа тяхното по-късно емоционално и поведенческо здраве. Знаем, че достатъчният сън е изключително важен както за психическото, така и за мозъчното здраве.

Ето малко добри новини

Това не са лоши новини за нощните сови. Както показва нашето изследване, предпочитанията на сутрешната чучулига и нощната сова не са фиксирани. Изследванията показват, че можем да променим нашите предпочитания и навици за сън.

Например излагането на светлина (дори изкуствена) променя нашите циркадни ритми, което може да повлияе на предпочитанията ни за сън. Така че минимизирането на излагането късно вечер на ярка светлина и екрани може да бъде един от начините да променим предпочитанията си и да се стремим към сън.

Излагането на светлина като първото нещо сутрин също може да помогне за изместването на вътрешните ни часовници към по-ориентиран към сутринта ритъм. Бихте могли да насърчите тийнейджъра си да закусва навън или да отиде на балкона или в градината, преди да тръгне към училище или работа.

Ребека Купър, докторант по невропсихиатрия в Университета в Мелбърн, Мария Ди Биасе, старши научен сътрудник по психиатрия в Университета в Мелбърн и Ванеса Кропли, старши научен сътрудник в Университета в Мелбърн

Тази статия е публикувана в The Conversation под Creative Commons

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини