Показват меча на загиналия алпинист Христо Христов

Автентичен меч, авторска ръчна изработка на загиналия на Еверест алпинист Христо Христов, беше показан на юбилейна изложба в Смолян.

Експозицията, посветена на 35 години от създаването на Професионалната гимназия по приложни изкуства,  откри днес във фоайето на областната управа директорът й Симеона Савова.

Трагично загиналият на връх Еверест през 2004г. алпинист от Смолян е бил възпитаник на художественото училище в родопския на град.

По време на българската експедиция до първенеца на планетата, Христо е бил студент 4 курс по скулптура в Националната художествена академия.

Мечът, изработен от него когато бил ученик, е предоставен от семейството му в родния Смолян.

В юбилейната изложба са включени около 100 творби на няколко поколения възпитаници на училището. Повечето са оцелели след масова разпродажба на безценица

на почти целия творчески фонд на школото през 2000г., когато е било на косъм от закриване.

Текстилни пана, художествено изваяни медни предмети, картини  и графики дадоха цвят на мрачното административно пространство.

По-късно под звуците на класически хард рок, португалско фадо и евъргрийн парчета, настоящи възпитаници на художественото училище демонстрираха пред публиката уникалната текстилна техника ”плъст”.

В забавното художествено ателие на открито се включи и част от гостите на изложбата.

 С празничните прояви стартира и кампанията на училището за прием през новата учебна година 2011г/2012г.

През цялата априлска ваканция в сградата на художественото училище в Смолян ще има безплатни курсове за подготовка на желаещите да кандидатстват след 7 клас във вече одобрените специалности „Рекламна графика” и „Текстил”.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини