Любовта е полезна за здравето

Достатъчно силна ли е любовта, за да понижи кръвното налягане, да намали депресията и да ускори заздравяването на рани? Отговорът на науката е "Да", пише в. "Вашингтон пост".

"Романтичните връзки ни помагат да се справим със стреса. Ако имаме човек до себе си, на когото можем да разчитаме за емоционална подкрепа и съвет, сме в състояние да противодействаме на негативните ефекти от стреса", казва Джулиан Холт-Люнстад от университета "Бригам Йънг".

Люнстад и колегите й са установили, че щастливите семейни двойки имат по-ниско кръвно налягане от необвързаните хора. За сметка на това индивидите с нещастни бракове страдат от повишено кръвно налягане. Редица изследвания са показали, че любящите съпрузи окуражават половинките си да се грижат за здравето си и противодействат на нездравословни навици като употреба на алкохол. Романтичните взаимоотношения също така осигуряват съзнанието за значението и целите в живота. Това помага на хората по-добре да се грижат за себе си и ги предпазва от поемането на излишни рискове.

Социални психолози от университета "Стоуни Брук" в Ню Йорк са изследвали мозъчната дейност на хора в различни етапи от връзка - "прясно" влюбени, в дълготрайна връзка и наскоро отхвърлени. Специалистите са установили, че любовта стимулира свързаната с възнаграждението допаминова система в мозъка. Допаминът е мощен невротрансмитер, който влияе върху удоволствието и мотивацията. Когато хората се държат за ръка или се прегръщат, се освобождава хормонът окситоцин. Той понижава нивата на стресовите хормони в тялото и повишеното кръвно налягане, подобрява настроението и увеличава поносимостта към болка. Това показват резултатите от изследване на специалисти от университета на Северна Каролина.

Когато човек е влюбен, той не само е по-щастлив, но и е по-неподатлив на настинки. Изследователи от университета "Карнеги мелън" в Питсбърг са открили, че хората, изпитващи позитивни емоции като щастие, удоволствие и спокойствие, са по-устойчиви на инфекции в сравнение с индивидите, които са неспокойни, враждебни или депресирани. Проучване на специалисти от университета на Охайо показва, че щастливият брак дори ускорява заздравяването на рани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини