Няма да има такса "водомер" и такса "електромер" засега

Няма да има нито такса "водомер", нито такса "електромер" тази година. В това увери днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Това обаче не означава, че занапред няма да бъде има такава.

Причината, поради която се разминахме с таксите през 2011 година, е, защото "този период, който трябваше да обсъдим, почти е минал", предаде Фокус.

По думите на Семерджиев повишаването на цената на водата в София е основно заради допълнителните разходи, които „Софийска вода” трябва да извършва от 1 март в пречиствателната станция в Кубратово.

"Единственото обстоятелство, което сме отчели за повишаването на цената на водата в София и Пловдив, е предвидената по закон корекция при инфлация, която сме намалили с коефициентите за ефективност за изпълнени показатели. Повишаването на доставянето на вода на потребителите и за двете дружества в София и Пловдив е около 4 % - колкото е и инфлацията", каза Семерджиев.

За повишаването на цената на цената на водата в София се е появило допълнително обстоятелство за пречистването на водата, уточни още председателят на регулатора.

"Затова комплексната цена на водата за София е повишена повече от 4,5 %, колкото е само за доставянето, тъй като е необходимо в пречиствателната станция в Кубратово, първо да се пречистват вече и нови елементи – фосфор и азот, и да се правят допълнителни разходи във връзка с по-големите количества, които трябва да се пречистват, след като се построиха допълнителните колектори и системи за отвеждане на водата. Това е съвсем просто и ясно казано защо се повишава цената на водата в София и в Пловдив и защо с толкова", каза още председателят на ДКЕВР.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини