Не плащайте на оператори, които блокират Skype

Еврокомисарят по ИКТ въпроси Нели Крос призова потребителите да не плащат на оператори, които блокират VoIP трафика в своите мрежи. Най-популярното VoIP приложение, ползвано от милиони потребители по целия свят за разговори през интернет, е Skype.

За позицията на Нели Крос съобщава в своя блог директорът на Skype за връзки с правителствени и обществени организации в Европа Жан-Жак Сахел, допълва technews. Еврокомисарят заяви подкрепата си за Skype в реч на форума EU Net Neutrality Summit в Брюксел, посветен на темата за мрежовия неутралитет.

По думите на Крос, комерсиално обоснованото блокиране на VoIP трафика от страна на мобилните оператори е очевиден пример за това, което плаши противниците на мрежовия неутралитет.

„Потребителите не трябва да подценяват своите възможности в борбата с тази ситуация. Когато звънях на своето семейство през Skype, едновременно с мен услугата ползваха още 21 милиона човека”, споделя Крос. „Това е огромен пазар. Съветвам хората, които сега не могат да ползват Skype, заради своя оператор, да го сменят [оператора]”, предлага тя.

Всяко съдържание и всяко приложение, ако са легални и не създават претоварване в мрежата, причинявайки вреди на други потребители, трябва да бъдат отворени за всички желаещи, смята Нели Крос.

Засега ЕС не предвижда закони в поддръжка на мрежовия неутралитет, за да не повлияят те негативно на потока от инвестиции и да ограничат ефективното използване на съществуващите ресурси. „Трябва да позволим на операторите на мобилни мрежи и доставчиците на съдържание да намират иновационни бизнес модели, които ще доведат до по-ефективно използване на мрежите и създаване на нови бизнес възможности на различни нива”, допълва Крос.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини