138 млн. по ОП Регионално развитие за онкологично лечение

13-те болнични заведения (news.bg)

С Решение на Ръководителя на УО на ОП „Регионално развитие" 2007-2013 е одобрена Рамковата инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването. Предстои сключване на рамково споразумение с общ ресурс 147 978 554 лева.

Инвестицията ще бъде насочена в следните области:

- В иновативни технологии и оборудване за ранна диагностика и лечение на онкологично болни посредством закупуване на високотехнологично медицинско оборудване в три лечебни заведения (СБАЛО, УМБАЛ „Александровска" и МБАЛ „Света Марина" - Варна);

- В иновативни технологии и оборудване за ранна диагностика на онкологични заболявания, както и строително-монтажни работи, свързани с тях в десет лечебни заведения, разположени в областни градове, които разполагат с ресурс и потенциал за осъществяване на диагностика на онкологични заболявания;

- В инфраструктура осигуряваща предлагането на услуги в общността, които ще допринесат за деинституционализацията на ДМСГД.

С одобряването на Рамковата инвестиционна програма приключи първия етап от работата на оценителната комисия, назначена със заповед на Ръководителя на УО на ОПРР по оценка на административното съответствие, допустимостта и техническа и финансова оценка на средносрочната рамкова инвестиционна програма.

В следващите дни ще продължи работата на оценителната комисия по Етап 2 - Оценка на административното съответствие, допустимостта и техническа и финансова оценка на подадените проектни фишове.

Предвидени са 10 млн. лв. за финансиране на деинституционализирането на домовете за деца до 3 г. С тях ще се преструктурират домовете в Пазарджик, Кюстендил, Русе, Перник, София, Пловдив, Търговище, Монтана, Габрово. Средствата ще се използват за ремонтирането на сградите на домовете. В сградите на домовете ще се разкрият и здравни кабинети за безплатни консултации на децата и майките им. Ще се създадат жилища за децата с увреждания, които не са получили шанс за връщане в биологичното им семейство или осиновяване. В тях ще живеят не повече от 8 деца, като в една стая ще бъдат настанени по две.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини