Адронният колайдер удари нов рекорд

Физици от Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/, които работят с Големия адронен колайдер на френско-швейцарската граница, са успели с половин месец по-рано да постигнат поставената при пускането на ускорителя цел - да увеличат до края на 2010 година светимостта до 10 на 32-ра степен частици в секунда на квадратен сантиметър, съобщи директорът на ЦЕРН Ролф Хойер.

Светимостта е една от основните характеристики, от които зависи честотата на сблъсъка на протони на срещащите се лъчи, допълва БТА. Колкото по-висока е светимостта, толкова по-често се сблъскват елементарните частици в сноповете. Големия адронен колайдер, разположен в 27-километров тунел край Женева, е най-големият ускорител на елементарни частици в света.

Неговата цел е да бъде установено как се е формирала Вселената, когато преди 13,7 милиарда години Големият взрив е разпилял материя с огромна скорост и енергия.

От тази материя са се развили слънца, звезди, планети и накрая самият живот. Когато Големият адронен колайдер заработи с пълна мощност, ще могат да бъдат възпроизведени условията, които са съществували само една милиардна от секундата след Големия взрив.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини