Нов скандален ход на ГЕРБ възмути сините

Народното събрание одобри нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Председател остава сегашният ръководител на службата Петко Николов.

Негова заместничка ще бъде досегашна ръководителка на дирекция в КЗК Ангелина Милева. Останалите членове са Александър Александров, Весела Антонова, Елена Димова и Ангелина Милева.

Синята коалиция обаче се обяви твърдо срещу избрания състав.

Напразно Екатерина Михайлова се опита да накара депутатите да размислят за одобрението на предложението на нов състав на КЗК. Тя отбеляза, че Александров, който е член на ЦИК от квотата на БСП, е сътрудничил на ДС. Искра Фидосова, съпредседател на ПГ на ГЕРБ, увери, че предложението за нов състав на комисията е обосновано от професионализма и опита на новите членове.

Мартин Димитров заяви, че днес по един скандален начин е бил преназначен основният състав на Комисията за защита на конкуренцията.

"След почивен ден, без тези хора да са били обект на дебат в комисия, се дава едно листче на всички народни представители, които докато прочетат автобиографиите и видим хората, те вече са избрани, което е абсолютно скандално. За какво трябваше да идва ГЕРБ да казва, че се въвеждат нови практики, нови хора, като избира същите. Тези хора ще контролират всички обществени поръчки. Това бяха хората, към които СДС и ДСБ се обърнаха преди време за спиране на сделката за БТК. Това е абсолютно неприемливо за нас и ние няма да престанем да оказваме натиск по всеки един възможен начин, защото с тези практики България продължава да потъва устойчиво. Няма как да получим изведнъж една добра контролна система. Ние не сме предлагали хора в КЗК и нямаме намерение да предлагаме. Там трябва да бъдат назначени професионалисти", заяви Димитров.

По думите на Димитров, председателят на комисията Петко Николов е близък до НДСВ, а Александър Александров е от БСП. Лидерът на СДС добави, че тези хора са били представители на лоши практики от Тройната коалиция.

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов заяви, че очевидно има споразумение между БСП, ДПС и ГЕРБ за преизбиране практически на същия състав на КЗК, което е много лоша практика за едно управление, което иска да преодолее наследството на Тройната коалиция. Ние предложихме тази комисия на два пъти да отмени злоупотреби на правителството на НДСВ, ДПС и БСП.

"На два пъти се видя, че КЗК изпълнява правителствените разпореждания. Единият път си затвори очите за това, че БТК беше купена с печалбата, която беше произведена за една година. И втори път – затвори си очите за концесията на АМ „Тракия”, която след това се оказа незаконна и не беше реализирана. Тази комисия е действително много вреден орган в този си състав", заяви Костов.

След изказванията им в пленарната зала съпредседателите на Синята коалиция решиха да изпратят и писмо до министър-председателя Бойко Борисов.

В писмото се казва: "Изразяваме острото си възмущение от преназначаването на вече компрометирани членове на КЗК. Особено скандален за Синята коалиция е повторният избор на Александър Александров. Като член и говорител на ЦИК от квотата на БСП, той беше организатор на опитите да бъде възпрепятствана регистрацията на нашата коалиция за изборите през 2009 г. Припомняме ви, че тогава лично вие се противопоставихте на този опит на Тройната коалиция да осуети участието на Синята коалиция в изборите".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини