Турски екшън отмъщава на евреите

На 5 ноеври по кината на Турция тръгва поредния филм от шпионска екшън поредица "Долината на вълците", но този път сценарият много бързо е бил пригоден да разказва как турски агент отмъщава на израелския офицер, заповядал нападението срещу турския ферибот "Мави Мармара".
Турският кораб с около 400 души на борда предвождаше т.нар. флотилия на свободата, провокирала през май Израел в опит да сложи край на блокадата на контролираната от терористичната организация "Хамас" ивица Газа. Тогава загинаха 9 турски граждани, а операцията предизвика широк международен – предимно негативен – отзвук срещу Израел.
Сюжетът веднага е попаднал в центъра на "Долината на вълците: Палестина" (Кurtlar Vadisi Filistin), като не е ясно дали в последният момент сценарият е бил допълнен или е бил пренаписан изцяло, разказва в."Ню Йорк таймс".

Във филма зрителите ще видят подобни сцени, продължава изданието:
"Израелски войник и палестински полицейски офицер са се изправили враждебно лице в лице пред стена с графити на арабски и портрети на Ясер Арафат. "Дошли сме да приберем терористите, които се крият тук", казва войникът. "Това е Палестина. Нямате права на тази територия, взимай хората си и се разкарайте!", отвръща палестинецът. Тежко въоръжените мъже зад всеки от двамата стисват автоматите."
Снимките се правят по улиците на Киремитхане – бедно предградие на Адана, превърнато от два месеца в имитация на село край Тулкарм в палестинските територии. Витрините на магазинчетата са окичени със стоки, докарани от Газа, а турските надписи са заменени с арабски.
"Не разбирам какво пише, но сме щастливи да сме част от нещо, което ще помогне светът да види как страдат мюсюлманите в Палестина", казва Султана Кая, майка на три деца, едно от които с други хлапета "мята камъни срещу израелските войници" в сцени от филма.

"Долината на вълците" започва като телевизионен сериал през 2003г., в който агентът на турските спецслужби Полат Алемдар трябва да се справя с различни критични ситуации. Нещо като смес от "24"и "Закон и ред", което предизвиква огромен интерес, разяснява "Ню Йорк таймс" на американските читатели.
През 2006г. се появява първият игрален филм "Долината на вълците: Ирак", заиграващ с гнева на много турци от американската интервенция в съседната държава. Струващият 10 млн. долара филм е гледан от рекордните 4 млн. зрители само в Турция, но не предизвиква никакъв интерес на Запад. "Уолстрийт джърнъл" го определя като евтина кръстоска между "Американски психар" и "Протоколите на старейшините от Цион".
Следват още два филма за големия екран на компанията Pana Film преди да започнат снимките за историята с флотилията, която обещава още един блокбъстър. Поне в Турция и Близкия изток зрителите ще отидат да гледат как агент Алемдар е изпратен в Газа и на Западния бряг да издири и накаже убийците на турските пътници на "Мави Мармара". Те ще трябва да се платят и за всички страдания на палестинците.
Бахадир Йозденер, един от тримата сценаристи, твърди, че не преследват печалбата, а че "искаме свобода за невинните и изтерзани палестинци, живеещи в нечовешки условия в най-големия затвор в света".
"Това е жертване на киното в името на политиката", коментира кино критикът от "Хабер тюрк" Мехмет Арчар. "Те просто вземат най-чувствителната тема в сегашната турска и регионална политика, само за да впечатлят публиката с историята за един мускулест екшън герой."

Създателите твърдят, че филмът им няма нищо общо с религията и не е антисемитски, макар че телевизионната им продукция предизвика на два пъти официален израелски протест за сцени на израелски войници, отвличащи деца и убиващи невинни. Израел е притеснен, че това може да провокира действия, застрашаващи еврейското население в Турция, твърдят от посолството в Анкара.
"Хората добре познават Израел и могат да направят разлика между юдаизъм и ционизъм, казва Йозденер. "Дебатът за антисемитизма е само паник-бутон на израелската ционистка политика. Той никога не е съществувал и няма да съществува по нашите земи."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини