Полицаи, източвали ”Лукойл”, се укриха в гората

Рано тази сутрин е била задържана престъпна група, която е пробивала бензинопровода на „Лукойл” и си е точила гориво в цистерна.

Седем души, сред които полицейските инспектори на пристанището на „Нефтохим” Георги Богданов и Димитър Стойчев, са арестувани първоначално по време на полицейската операция, наречена „Шейховете”, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов пред "Фокус".

Организаторите на групата - Валентин Атанасов (46 г.) от Транспортна полиция и Валентин Станев (38 г.) от Първо РПУ Бургас, първоначално са били обявени за издирване, защото са избягали в гориста местност край бургаското село Росен. По-късно обаче са били разкрити и задържани и така уличените служители на МВР стават четирима. От Областната дирекция на полицията в Бургас уточниха, че Атанасов е бил тартор на групата, а Станев я е осигурявал логистично.

По време на акцията около 1 часа през нощта край с. Росен е открит камион, в който е имало маскирана цистерна, пълна с над 8 тона бензин.  На място е арестуван 38-годишният Георги Иванов - криминално проявен, регистриран за кражби на коли. Камионът е бил ескортиран от два автомобила. В единия е задържан 41-годишният Петър Милчев, също познат на полицията автокрадец, и 30-годишният Стоян Златев, който е с 15 криминални регистрации. Задържан е 21-годишен охранител Калоян Атанасов, който не е криминално проявен, и охранителят на базата - мъж на 68 години.

Разследването е установило, че със съдействието на полицаите е конструирано сложно съоръжение от стар водопровод, с което са източвани бензин и нафта. Групата е била оборудвана с прибори за нощно виждане.

Акцията "Шейховете" е съвместна на Вътрешна сигурност МВР, полицията в Бургас, Жандармерията и със съдействието на охранителната фирма на „Лукойл” - "Лукома". „Групата, която извършваше продължителна престъпна дейност, беше много професионално обработена и добре организирана от служителите на МВР. Работихме около шест месеца и ги задържахме в момента на извършване на кражба в особено големи размери. Групата е работила доста време, докато успее подходящо да свърже водопроводната инсталация с продуктопровода на замаскираната цистера. Този камион е с вместимост около 35 тона гориво”, коментира зам.-шефът на „Вътрешна сигурност” Павлин Коджахристов.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини