39 димитровградчани пипнаха чревни инфекции

Част от пипналите чревни инфекции са постъпили в болница

Чревни инфекции са разболяли 39 димитровградчани през месец юли, част от тях със сериозни симптоми на заболяването са били приети в болница, коментира пред Dimitrovgrad.bgbesti.net шефката на тукашния клон на РИОКОЗ д-р Силвия Янева. Само за първата седмица на август 14 души са пипнали ентероколит, сочат още данните. Значително по-малко хора са разболяли се от салмонелоза, 9 са били те през юли. Друга лятна инфекция - колиентеритът е предизвикал стомашни проблеви при 8 човека, а само двама през изминалия месец са боледували от салмонелоза.

Според специалистите цифрата на болните е обичайна за това време на годината, тъй като високите температури развалят бързо хранителните продукти. Затова те съветват да се избягва консумирането на яйца, кремове, торти и пасти, за които не е сигурно кога са били приготвени. Добрата лична хигиена и честото миене на ръцете е един от сигурните начини за предпазване от чревни инфекции.

Само един случай на марсилска треска след ухапване от кърлеж е регистриран в димитровградско през юли, допълни д-р Силвия Янева.

Яйцата и млякото, продавани на открито са един от сигурните начини да си докарате чревна инфекция
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини