Испанските герои направиха тур за овации в центъра на Мадрид

Стотици хиляди фенове изпълниха улиците на Мадрид, за да приветстват новия световен шампион по футбол Испания.

Голямото парти започна късно снощи след официалната част, в която испанските национали бяха приети последователно от Крал Хуан Карлос и премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро, допълва БТА.

"Те спечелиха купата, но тя принадлежи на всички испанци", заяви Сапатеро. Вратарят и капитан на отбора Икер Касияс каза, че триумфът в Южна Африка означава, че името на Испания ще стои на върха на света в следващите четири години". Героите направиха тур за овации в открит автобус, облечени с червени фланелки с надпис "световни шампиони".

Футболистите, със световната купа в ръце, обиколиха центъра на Мадрид, съпроводени от море от червено-жълти флагове.

Икер Касияс вдигна и червено-жълт картон, на който бе изобразен фамозния октопод Паул, предвидил победата на Испания на финала. Тържествата продължиха на площада на брега на река Мансанарес, където бе монтирана сцена и феновете се забавляваха с музикални изпълнения.

Пожарникари пръскаха вода върху тълпата, за да охладят страстите в 40-градусовата жега. Купонът по случай световната титла не мина и без инциденти. Двама души загинаха след финала в неделя - един падна от балкон, а друг се удави в басейн.

Прожекторите бяха насочени към тържествата в Мадрид, но и в другите области на страната празнуваха успеха на Испания.

Дори сепаратиски настроените каталунци и баски излязоха по улиците. Около 75 000 души празнуваха в Барселона и 2000 в Билбао. Всички те развяваха испанския флаг, нещо рядко срещано в тези райони.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини