КАТ погва майките с детски колички

Неправилно пресичащите майки с детски колички и малки деца ще бъдат глобявани, съобщиха от КАТ-София. Те ще бъдат санкционирани като всички останали пешеходци, нарушили правилата, с глоба от 10 лева.

Началникът на КАТ-София Ваньо Стоевски смята, че родителите трябва да проявяват по-отговорно поведение към безопасността на децата си по улиците: "Родителите с поведението си носят отговорност върху децата си и не можеш да буташ количката си на червено, тя минава преди теб, и така да рискуваш живота на детето си. Но ние не ги отделяме на майка с деца и други, таксуваме ги като неправилно пресичащи пешеходци".

От 1 юни КАТ започва масови проверки за обезопасителни столчета в автомобилите, в които пътуват деца, както и за използването на предпазни колани.

Общо 83 катастрофи с участието на деца са станали през 2010 година, отчитат от КАТ-София. При тези катастрофи са загинали шест деца, а ранените са 81. Най-много деца са загинали през 2003 година - 10, а 2005-а е единствената година, в която статистиката сочи, че няма загинали деца при пътнотранспортни произшествия.

От КАТ отчитат констатация през годините, че неправилните действия на шофьорите са причина за катастрофите, при които загиват деца. Едва 8,3 процента от пътнотранспортните произшествия, станали в София, са заради нарушение на децата пешеходци.

От КАТ-София напомниха, че ще засилят контрола в селата в Софийско, където има много случаи на юноши, които неправомерно управляват автомобили или мотори.

България е държавата от Европейския съюз с най-много загинали деца при катастрофи.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини