Три варианта за кабинет, но засега нито един от тях не събира достатъчно подкрепа (обобщение)

Кабинет на малцинството, „анти ГЕРБ-ДПС“ коалиция или „експертно правителство на националното спасение“ - тези три варианта на управление се очертаха след втория кръг от консултациите за правителство при президента. Дотук формациите са единодушни, че изборите на са добър вариант за държавата, но нито една от предложените формули изглежда, че не събира достатъчно подкрепа.

  •     Предложеният от ГЕРБ вариант „кабинет на малцинството“ засега получава подкрепа само от ДПС. „Възраждане“ и БСП категорично отхвърлиха възможността да подкрепят тази опция. Това означава, че на двете политически сили все така не им достигат шест гласа за правителство.
  •     Партията на Костадинов настоява за широка „анти ГЕРБ-ДПС“ коалиция с участието на всички останали формации, но от „Продължаваме промяната - Демократична България“ отказаха да участват в такова правителство заради „непреодолими различия“..
  •     Лидерът на „Възраждане“ вкара интрига по темата, като пред президента, а след това и пред журналисти заяви, че са водени разговори със „знакови лица“ от коалицията. Твърденията му бяха отречени от „Продължаваме промяната - Демократична България“..
  •     Без гласовете на коалицията „анти ГЕРБ-ДПС“ кабинет не би могъл да бъде съставен, тъй като останалите четири парламентарни групи имат само 85 гласа при нужни минимум 50% + 1 (т.е. поне 121 гласа, ако всички народни представители са се регистрирали за заседанието - бел.авт.).
  •     БСП отказа коментар дали одобрява варианта, предложен от „Възраждане“, но определи предложението им конфликтните въпроси да бъдат решавани чрез референдум като „атрактивно“.
  •     На свой ред социалистите предлагат с третия мандат да бъде съставен експертен кабинет на „националното спасение“. Идеята вече се ползва с одобрение от „Има такъв народ“, а от ДПС загатнаха, че не е изключено да участват в такава управленска формула, макар че засега предпочитат да има правителство с първия мандат. Дори и така обаче ще е нужна подкрепата на поне още две политически сили, тъй като гласовете на „Възраждане“ не стигат за мнозинство от 121 души.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини