ЕЦБ предупреди, че е възможен нов шок с цените

Европейският регулатор е готов пак да вдигне лихвите, ако инфлацията тръгне нагоре

Европейската централна банка предупреди, че не изключва нов опит за скок на ифлацията и че няма да се поколебае да го парира, като вдигне лихвените проценти.

„Възможно е да се сблъскаме с нови ценови шокове. Затова сме в постоянна готовност и нямаме предварително определена траектория за лихвените проценти“, заяви Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Опасенията на банкерите във Франкфурт са свързани най-вече с военните конфликти и обтягането на отношенията между Изтока и Запада. „Като цяло инфлацията се движи в правилната посока, но процесът може да бъде неравномерен поради геополитически и други рискове“, поясни Шнабел.

В началото на юни европейският регулатор намали и трите основни лихвени процента с по 25 базисни пункта. Това бяха първите съкращения от 2019 г. насам. През  лятото на 2022 г. ЕЦБ пое трайно курс към повишаване на лихвите - като мярка за охлаждане на кредитирането, което пък е начин да се намали инфлацията. През октомври същата година инфлацията в еврозоната удари рекордните 10.6%.

Сега цените изглеждат под контрол и се очертава да вървят - макар и бавно, още надолу. През май инфлацията в еврозоната беше 2.6%, очаква се забавяне до 2.2% през юни, а според прогнозата на ЕЦБ целта - снижаване до  2%, ще ще бъде постигната до края на 2025 г.

Още в началото на юни при първото от години сваляне на лихвите ЕЦБ предупреди, че няма да се поколебае да действа, ако потребителските цени пак тръгнат нагоре. Сега посланието, отправено от Изабел Шнабел, е същото - готови сме в случай на необходимост да увеличаваме лихвите.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини