Данък „захар“ във Великобритания: Какво се случи

Преди 6 години Великобритания въведе данък върху захарта в подсладените напитки. Ефектът беше изцяло положителен. Вместо да продължи по този път, правителството явно се поддаде на натиск. Какво се случи.

Много британци обичат да пият силно подсладени безалкохолни напитки. Но и много от тях са с наднормено тегло. Затова властите във Великобритания преди 6 години въведоха данък „захар“, който се плаща от производителите за онези безалкохолни напитки, които съдържат голямо количество захар, пише АРД.

Повече захар – по-висок данък

Данъкът е в зависимост от съдържанието на захарта в напитките, обяснява германската обществено-правна медия. От 5 грама захар на 100 милилитра данъкът е 18 пенса на литър, а от 8 грама захар нагоре се дължат 24 пенса на литър. Организацията от лекари и учени „Действия срещу захарта“ води кампания за точно такъв вид държавна намеса. Според тях трябва да се обърне специално внимание на негативните последици от прекомерната консумация на захар. Според говорителката на организацията Маири Браун този данък е много полезен, защото принуждава производителите да намалят съдържанието на захар в напитките си, за да избегнат данъка.

И действително, много производители междувременно намалиха съдържанието на захар в произвежданите от тях безалкохолни напитки. Докато през 2015 г. почти 50% от напитките, продавани в търговската мрежа, съдържаха повече от 5 грама захар на 100 милилитра, до 2019 г. този процент спадна до 15%. А проучване на университета в Кеймбридж показа, че данъкът върху захарта е постигнал нещо наистина сериозно – затлъстяването сред 10-11-годишните момичета е намаляло с 8%.

Другите мерки постоянно се отлагат

Данъкът върху захарта бе част от цял пакет с мерки, с които правителството на Великобритания смяташе да се бори срещу затлъстяването, припомня АРД. Ключовите му компоненти обаче постоянно бяха отлагани. От есента на 2022 г. супермаркетите вече нямат право да поставят в зоната на касите шоколади и други лакомства на нивото на очите на децата. Но пък забраната да се пускат примамливи оферти за нездравословни храни, която първоначално беше планирана за октомври 2023 г., сега се очаква да влезе в сила едва през есента на 2025 година.

Рекламите за шоколадови десерти играят вредна роляСнимка: picture-alliance/dpa/F. Gambarini

Правителството на Великобритания обоснова отлагането с високите цени на храните и разходите за живот в момента. Примамливите оферти включват предложения от типа „купи едно и получи второ безплатно“, при които например при покупка на един шоколад се получава втори безплатно, обяснява АРД. Според експертите подобни оферти водят до почти двойно увеличение на потреблението на шоколад.

„Здравето е най-голямото богатство на нацията”

Неблагоприятно развитие има и в други сфери. Предвидено беше например нездравословни храни да могат да се рекламират по телевизията само след 21:00 часа вечерта и изобщо да не се рекламират онлайн. Но влизането в сила на този закон беше отложено за октомври 2025 година. Оправданието, че хранителната индустрия ще има нужда от повече време, за да се подготви, е само претекст, смята диетоложката Маири Браун. Тя е убедена, че правителството е отстъпило пред лобистите.

Хенри Димбълби споделя това мнение. Авторът на няколко готварски книги и съосновател на веригата за бързо хранене „Леон“, която предлага здравословна бърза храна, е бил съветник в британското Министерство на земеделието и храните. Той е трябвало да помага в борбата срещу затлъстяването, но в крайна сметка е вдигнал ръце. Димбълби обвинява правителството в провал: „Уинстън Чърчил определя здравето на нацията като нейното най-голямо богатство. Ролята на правителството е да се намесва, за да отстрани проблемите. Но съвременната консервативна идеология е, че можеш да оставиш всичко да върви по своя път, без да се намесваш“, критикува експертът. Според него ще бъде много вредно за страната, ако не настъпят качествени промени.

Огромни разходи за здравните каси

Димбълби е сигурен, че британската здравна система я очакват гигантски разходи, пише АРД. В Англия почти всяко четвърто дете на 10 и 11 години има затлъстяване - общо 38% от децата в тази възрастова група са с наднормено тегло. При възрастните този процент е 64 на сто.

 

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини