В Любча напрежението ескалира! Жена е с разбита глава, спират с телата си багерите дошли да съборят къщата на 80-годишната баба Айше

Изображение 1 от 2

    Опитът за събаряне на част от къщата на 80-годишната баба Айше Илиазова в доспатското село Любча не успя. На място пристигнаха общински служители, техника и полиция с готовност за събаряне. Пред тях обаче застанаха хора от селото, към които се присъединиха депутати и симпатизанти на ПП и ИТН. Сред протестиращите бяха Михал Камбарев /ПП-ДБ/ и Александър Вълчев /ИТН/. През цялото време баба Айше недоумяваше защо от общината искат да съборят къщата й. "Никому лошо не сме направили. Защо така правят. Тая къща сме я строили, когато още децата бяха бебета. Виж каква голяма улица има, на кого пречим", редеше през сълзи възрастната жена. На място пристигна и екип на Спешна помощ тъй като от стреса баба Айше вдигна високо кръвно. Според общинските служители, те са в правото си да искат да съборят частта, която била незаконна. Според тях, обжалването на акта в съда не спирало процедурата. В същото време обаче, според защитниците на къщата, тече законовият срок за обжалване, съдът не се е произнесъл и те нямат право да събарят. Опитите да се свържем отново с общинския кмет Елин Радев остават неуспешни.

    По-късно, докато репортерът ни Анелия Веселинова разговаряше с Александър Василев се видя жена, от чиято глава течеше кръв. Кръв имаше също по ръцете й. Плачещата жена каза, че кметът на Доспат Елин Радев я ударил с керемида по главата. Това потвърди и Василев, който бе дошъл да подкрепи потърпевшото семейство. " Радев започна да разхвърля керемиди и удари жената. Всички видяхме това. Все някой ще го е записал". Докато Василев обясняваше случващото се и показваше с телефона си всичко на живо, заобиколен от тълпата също се виждаше общинския кмет. 

    Защитниците на баба Айше смятат, че градоначалникът по този начин се разправя с "неудобни" за него хора. По думите им десетки хора от община Доспат са получили заповеди за събаряне на къщи и постройки, попадащи в регулация на улична общинска мрежа. Те уточняват, че вероятно 90 % от къщите, строени през 50-70-те години на м.в. са такива. По случая Камбарев и Вълчев свикват спешна пресконференция в Смолян.

    Минути преди началото й СмолянБГвести успя да се свърже с кметът Елин Радев. Той категорично отрече да е ударил умишлено жената. "Дръпнах една керемида и тя се счупи и може би някое парче я е ударило случайно. Дупутатите Камбарев и Вълчев бяха дошли да възпрепятстват спирането на законови действия. Тук става въпрос за незаконни пристройки- гараж и нещо като барака към къщата. Има решение на ВАС за събаряне и ние го изпълнявахме. Отидох защото до 13.00 часа служителите не можеха да си свършат работата. Камбарев вместо да дава пример за законост, той нарушава. Обвиняват ме в репресия, за да се оправдаят пред шефовете си в София и Смолян за слабите си изборни резултати. Нас хората ни харесват и гласуват. Тях явно не ги харесват. Вота е таен, аз от къде да знам кой на кого симпатизира. Камбарев и другия депутат се опитват да правят  сензации предизборно, за да си спечелят някой и друг глас", каза Елин Радев

    Очаквайте подробности! Телевизия еТВ разполага с видео от случилото се днес в Любча, което ще ви покажем в Новините от 19.00 часа само в мрежата на ЕСКОМ.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини