„Иновации в действие“ представи „Славейков“ на гостите си

Обмен на добри практики по Национална програма „Иновации в действие“ стартира в СУ „Петко Рачов Славейков“. Училището е включено в мрежата на иновативните училища на България вече 7 години. За пета поредна година славейковци домакинстват, като за първи път провеждат втория етап от мобилността в четиристранното партньорство между две иновативни и две неиновативни училища. Програмата е свързана с реализиране на мобилност по национална програма „Иновации в действие“ за учебната 2023-2024 учебна година с включени Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – иновативно училище – домакин и гости - учители и ученици от  Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Велинград – иновативно училище, ПМГ "Иван Вазов" - гр. Добрич – неиновативно училище и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Микрево, обл. Благоевград – неиновативно училище.

Посрещането на гостите се случи още на главния вход на „Славейков“, където малките мажоретки и вокалните групи от начален етап представиха кратка програма. Ученическият парламент посрещна с пита и мед гостите точно на влизане в училището, а директорът Милко Багдасаров покани гостите официално да прекрачат прага. Лично той предвожда обиколката на училището, в която гостуващите учители и ученици се запознаха с богатата материално-техническа база и част от педагогическия колектив. След обиколката в актовата зала домакини и гости проведоха обсъждане на иновациите като основа за повишаване на мотивацията на учениците за участие в учебния процес. Гимназистите на „Славейков“ представиха своите клубове и извънкласни дейности - Ученическия парламент, движението „Ръка за помощ“, ЕКО УПКО, „Шампиони в доброто“, WhiteHat, журналистически клуб, кръжок по фотография и др. Възможност да се представят получиха и гостите, които също имат интересни иновативни практики. Директорът Милко Багдасаров връчи подаръци на училищата в лицето на заместник-директорите Венета Цанова от Велинград и Красимира Янева от Микрево, както и на екипа от Добрич. От своя страна, той също получи подаръци, сувенири и много добри думи.

Първата вечер за сплотяване протече на брега на язовир Кърджали с коктейл за добре дошли, открит от народния певец и учител в училището за шампиони Филип Синапов, с талантите от всички училища, с много настроение и неформални разговори.

Вторият ден на посещението бе посветен на учебната работа. Гостите наблюдаваха два иновативни уроци в начален етап - комбиниран урок между български език и литература и информационни технологии в 3в клас с учител Екатерина Бакърджиева, посветен на забележителностите в и около Кърджали и иновативен урок в 3г клас с учител Анелия Акалиева с тема празниците Байрям и Великден.

По-късно в следобедните часове гостите участваха също в иновативен урок в гимназиален етап на върха на Перперикон, където ги посрещна стража, бог Дионис и жрица, предсказваща светло бъдеще за България. Нестандартния урок на открито бе свързан непосредствено с беседата на учителя по история и лицензиран екскурзовод Георги Кючуков, който подготви и онагледяването на легендите от миналото от страна на учениците. Освен че почерпи гостите с плодове и вино, бог Дионис им връчи свидетелства и ги посвети с тържествена церемония с титлата „Покорител на Перперикон“.

Посещението на групата от домакини и гости във фолклорна къща „Гърнатскине конаци“ донесе много впечатления и емоции, предадени от Филип Синапов, представил Родопите по изключителен начин.

В третия ден на посещението мястото на иновациите бе актовата зала, в която бе демонстриран интердисциплинарен иновативен урок по български и английски език, подготвен от учителките Радиана Христова и Христина Янева. Петокласниците изиграха създаден от самите тях театър, посветен на Великден, в който се оказаха вплетени българските и западните традиции за празника. Баба Велика /в ролята Христина Янева/ бе истинското олицетворение на властната българска жена, която залага на нашето и отрича чуждото влияние. Макар че без английски не може, посланието да помним и почитаме българското се усети много силно.

Сцената, образно казано, бе отстъпена на Школа „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов, а действието се пренесе на двора, където от сцената гимназистите направиха възстановка на избухването на Априлското въстание и развълнуваха присъстващите с гърмежа на черешовото топче и Вазовото „От Батак съм, чичо…“

Младата учителка Златомира Джисова представи своя иновативен час по математика в 9а клас, в който чрез дървени правоъгълни триъгълници и лазерче учениците, заедно с гостите, измериха различни височини, които не могат да достигнат с рулетка, за да могат да планират евентуален ремонт на помещение. Така на практика тя доказа на младежите практическото приложение на математиката в живота и то по много интересен начин.

Тъй като и двете иновативни училища – от Кърджали и Велинград – имат доста опит в различен тип училищен театър, бе предвидена и проектна сесия с ръководители Райна Паслиева и Александра Заимова, които поставиха задачи на групи ученици от домакините и гостите и накрая всички се насладиха на интересни и забавни младежки микротеатри.

В последния ден на мобилността учителите – домакини и гости – обсъдиха различни вълнуващи ги теми, свързани с иновативните практики и съвременното образование и съставиха графика на бъдещите срещи и съвместни инициативи. В това време учениците участваха в спортни срещи и подготвиха част от материалите – продукти на мобилността.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини