„Килим“ от соларни панели върху железопътни релси

Швейцарския стартъп Sun-Ways е разработил механично устройство за разполагане на подвижни слънчеви панели по железопътните релси.

Според базирания в Швейцария енергиен стартъп, тази иновация може да се приложи на половината от железопътните линии по света.

Зоната между железопътните линии е достатъчно широка, за да се разположат соларни панели със стандартен размер, без да се пречи на преминаването на влаковете, твърди съоснователят на Sun-Ways Баптист Даникерт.

    По този начин ние [Швейцария] можем да произвеждаме част от необходимата ни електроенергия.
    казва Данихерт

    Големите инсталации са трудни за изграждане поради липсата на свободно пространство. От друга страна обаче, слънчевите панели между релсите нямат визуално или екологично въздействие.
    добави той

Какъв е процесът?

Sun-Ways използва фабрично сглобени соларни панели в Швейцария. Широките един метър панели просто се поставят между влаковите линии и се закрепват към релсите с помощта на бутален механизъм.

Влак, създаден от швейцарската компания за поддържане на релси Scheuchzer, извършва механичен монтаж на „килима“ от панели.

Според Sun-Ways влакът поставя фотоволтаичните панели по протежение на релсовия път „като разгъващ се килим“ по време на движението си.

Инсталирането на соларни панели по железопътните релси не е нова концепция. Фотоволтаични компоненти, монтирани върху железопътни траверси се тестват от още две фирми – италианската Greenrail и английската Bankset Energy.

Въпреки това, в партньорство с EPFL, Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана, Sun-Ways е първата компания, която патентова подобна подвижна система.

Данихерт заявява, че „това е иновацията“, като според него възможността за отстраняване на панелите е необходима, за да се извършват задачи по поддръжката, като например шлайфане на релсите. Благодарение на шлайфането на релсите влаковете продължават да се движат по линиите без инциденти.

Генерираната електроенергия ще бъде изпращана в електропреносната мрежа и ще се използва за захранване на жилища.

От друга страна, използването на енергията за железопътни операции е по-трудно и изисква специализирана технология, според Данихерт.

Експерименталното начинание на компанията все още има какво да доказва. Международният съюз на железниците се опасява, че панелите могат да развият микропукнатини, да увеличат риска от горски пожари или дори да накарат машинистите на влакове да се разсейват от отраженията.

За да предотврати отраженията, които се набиват в очите на машинистите, Sun-Ways твърди, че техните панели са по-издръжливи от конвенционалните.
50 % от световните железници биха могли да използват тази система

Общата дължина на швейцарската железопътна мрежа е 5 317 километра и теоретично цялата може да бъде покрита със слънчеви панели. Това би покрило площ, приблизително равна на 760 футболни игрища, като се изключат тунелите и местата с ограничена слънчева светлина.

Железопътната система на страната би могла да генерира 1 тераватчас (TWh) слънчева енергия годишно, или около 2 % от общите нужди от електроенергия на Швейцария, според Sun-Ways.

Целите на стартъпа се простират отвъд алпийския регион. През следващите години Sun-Ways възнамерява да разшири обхвата си в други региони на Европа, включително близките държави Германия, Австрия и Италия, както и в САЩ и Азия.

    В света има над един милион километра железопътни линии. Вярваме, че 50 процента от световните железници могат да бъдат оборудвани с нашата система.
    казва Данихерт

Пилотният проект ще се съсредоточи върху обществената железопътна система на Западна Швейцария в близост до гара Бутес. Той ще струва около 400 000 швейцарски франка (437 240 щатски долара), според swissinfo.ch, която първа съобщи за това.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини