Ядрено гориво от „Уестингхаус“ е вече на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

    Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания Уестингхаус, е вече на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресслужбата на Министрески съвет.

    Служебният премиер Димитър Главчев и  министърът на енергетиката в кабинета му Владимир Малинов посетиха централата.

    Това е ключов етап от двустранното стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ, вече имаме реална диверсификация за ядреното гориво за 5-ти блок, е коментарът от  министър Малинов. Той припомни, че има подписан договор с „Фраматом“ за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на атомната електроцентрала. Така, с осигуряването на достъп до надеждни алтернативни доставки от САЩ се постига пълна независимост за АЕЦ „Козлодуй“.

    След като Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от „Уестингхаус“,  в понеделник се очаква  да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация. По думите на министъра се предвижда  през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус“, в 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини