НС ще почива в предизборната кампания, но при нужда може да бъде свикано

Заради конституционните промени депутатите трябваше да изменят правилника, за да не работят в месеца прези изборите

Заради конституционните промени се наложи депутатите да променят правилника на парламента така, че да могат да почиват по време на предизборната кампания. Поомените в Конституцията казват, че при действащ служебен кабинет, НС не се разпуска, както беше досега. Много от депутатите обаче ще се кандидатират отново в листите и логично им трябва отпуск от Народното събрание в месеца преди вота.

С приетите промени в правилника от днес Народното събрание ще остане „действащо“ и ще може да свиква извънредни заседания при нужда. Въпросите към министрите ще се задават само писмено.

Предложението е внесено от депутати от ГЕРБ - Анна Александрова, Рая Назарян, Теменужка Петкова, и ДПС - Хамид Хамид и Ертен Анисова. Записано е, че:

„По време на предизборна кампания за избор на народни представители за Народно събрание, не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете по този правилник спират да текат, с изключение на сроковете за писмени отговори."

То бе прието набързо в правната комисия вчера и тази сутрин председалят на парламента Росен Желязков го вкара като първа точка в дневния ред. Мая Димитрова от БСП предложи да се провежда само петъчен парламентарен контрол, в който се задават въпроси към министрите, но предложението не се прие.

По време на дебатите в пленарната зала Петър Петров от „Възраждане“, заяви че така се нарушават конституционните правомощия на депутатите. Цвета Рангелова („Възраждане“) попита защо е нужна промяна на правилника за една ваканция.

Независимият депутат Радостин Василев заяви, че с това решение се заглушава цялата опозиция. „Какво стана, сега защо ще разпускаме парламента, като късахте ризи и искахте парламентът да работи по време на кампания“, обърна се той към ПП-ДБ.

Мая Димитрова от БСП заяви, че правата на народните представители се ограничават, защото те трябва да упражняват контрол върху изпълнителната власт и да следят работата на Министерския съвет чрез парламентарен контрол. Борислав Гуцанов (БСП) обяви решението за „опит да се суспендира Конституцията“.

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че конституционните промени действително имат много проблеми, но че това не засяга сегашната ситуация. Той каза, че през декември управляващото мнозинство е въвело принципа на непрекъсваемостта на изпълнителната власт като реакция на нарушение на политическото правило.

„Това обаче не сме го разбирали като парламентът постоянно да работи. Става дума за действащо Народно събрание, което може във всеки един момент да бъде свикано заради някое действие на служебното правителство. То има сдържащо действие“, заяви Чолаков.

Драгомир Стойнев от БСП каза, че бившето управляващо мнозинство (б.а. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС) е създало законодателен хаос, заради който сега се прекроява правилникът:

„Какъв постоянно действащ орган почива? Как ще контролираме изпълнителната власт, като не давате възможност на народните представители директно да питат конкретен министър въпрос“, попита той.

Чолаков отговори, че обществото очаква парламентът да не злоупотребява с трибуната по време на предизборна кампания. Според него трябва дори още сега НС да се разпусне, защото в реториката вече преобладават предизборните страсти и се правят множество излишни предложения за законови промени с популистки цели.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини