Има ли пропуски в разследването за смъртта на Ахмед Емин

Бойко Борисов, министър-председател на Република България
Нова телевизия, "Здравей, България!",

Водещ: Вие гледате „Здравей, България”, сутрешното предаване на Нова телевизия. Сега ще говорим за нещо, което вчера разбуни духовете. То е свързано с това дали има пропуски в разследването за смъртта на Ахмед Емин и дали това разследване ще бъде подновено. Преди да започнем тази тема, всъщност, отвори я премиерът Борисов, който каза, че е изненадан от много неща. Той е на телефонната ни линия и ще говорим с него за това, но първо, добро утро.

Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Г-н Борисов, да започнем е нещо, което е по-информационно от деня и то е свързано с това, че ще се срещате с директора на ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите и ще говорите за това какъв е напредъкът на България в борбата с нередностите и измамите с европейски фондове. Какво можете да ни кажете? Какви отговори ще бъдат поискани от вас?

Бойко Борисов: Това, че се срещам с тях според мен не е новина. Аз имам досега поне 50 срещи с директора на ОЛАФ в последните 10 години. Въпросът е, че сега има какво да кажем, че сме направили; има операции, с които да го запознаем, по които се работи; има мерки, които в момента действат, за да няма такива измами. И, разбира се, има и делото „Стойков”, което, за съжаление... Ще вдигам рамене и ще си мълча.

Водещ: Там се оказа, че има пропуск. В този ред на мисли, мислите ли, че успехите, които ще се опитате да изложите, изобщо ще минат, при положение, че по един от най-шумните случаи, които са Марио Николов-Стойков, ситуацията въобще не е розова.

Бойко Борисов: Успехите и това, което сме направили, се знаят, така че ние няма да ги излагаме. Той още вчера шефът на ОЛАФ го заяви. Въпросът е, че ние работим, знаете от срещите ни и от операциите, които правих като главен секретар с тях, по контрабандата на цигари, доста неща, които по прането на пари направихме, а сега имаме шанс, знаете, че днес директорът на НАП е в Германия, където с нашите колеги работим по изваждането на сметки на българи в чужбина. Мисля, че ще направим доста неща там.

Водещ: Въпросът обаче беше за Стойков и Николов. 

Бойко Борисов: А по темата „Марио Николов-Стойков” – те прекрасно знаят къде е причината и кой не си е свършил работата, и какъв е политическият чадър, така че просто по тази тема само ще минем, ще вдигнем рамене и ще си пожелаем някой ден, през пролетта всичко да е наред.
Водещ: Т.е. ще се чувствате в неудобна ситуация по тази тема, така ли?

Бойко Борисов: За съжаление всички се чувстваме така. Предполагам и вие?

Водещ: Да ви кажа честно, аз – не. Но както и да е. Да минем тогава към нещо, което обаче беше много любопитно вчера и то беше ваш коментар във връзка със смъртта на Ахмед Емин. Казахте, че има пропуски. Казахте, че сте изненадан като полицай, цитирам ваши думи, за това, че има такива пропуски. В началото, да ни кажете защо изобщо подхванахте тази тема вчера? Защо отново се заговори за случая „Ахмед Емин”?

Бойко Борисов: Аз винаги съм се озадачавал защо и как една новина влиза в общественото внимание, замествайки примерно друга, която за мен е много по-важна. Във вчерашния ден в Габрово ние наливаме 123,5 млн. лв. за пречиствателни станции, екология, водоснабдяване и канализация на града. От 18 век не е сменяна канализацията там. 123 млн. европейски пари /.../.

Водещ: Искате ли да ви отговоря защо?

Бойко Борисов: Да.

Следва продължение...

Всички мнения, оценки и твърдения в текста са лични и не ангажират Агенция „Фокус”.
Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини