Предизборно депутати от 4 партии замразиха за година освобождаването на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия на Народното събрание одобриха три проекта със сходно съдържание, които най-общо предлагат да се отложи с една година поредната стъпка от пълната либерализация на енергийния пазар. За това от доста време настояваше БСП, но сега на заседанието на комисията бяха внесени 3 проекта - на БСП, на "Има такъв народ" и съвместен на ГЕРБ и ДПС.

Предвижда се комисията да изготви общ доклад по тях, а между първо и второ четене да бъдат обединени в един проект. По план в пленарната зала в петък се предвижда гласуването на проекта на БСП, който бе единствен до момента, но сега ще бъдат добавени и останалите, обясни Делян Добрев, председател на енергийната комисия и основен говорител на ГЕРБ по темата.

Не се разбра защо сега се предлага тази промяна като за проблемите и липсата на готовност се знае отдавна.

Всички депутати отбелязаха липсата на представител на Министерството на енергетиката.

Противно на публично представените аргументи на БСП досега не се предвижда от 1 юли битовите потребители да плащат тока по пазарни цени. Заложено е обаче НЕК да престане да бъде обществен доставчик, а трите електроразпределителни дружества да купуват от свободния пазар и да го доставят на домакинствата отново по регулирана цена, но определяна вече от Министерския съвет, а не от КЕВР. В допълнение се залага и методика, по която ще се определят енергийно бедните, които ще получават помощи, ако цената на тока сериозно се повиши.

Правилата за купуване на ток започват да се променят: какво ще става със сметките за бита

Депутати от партиите, които внесоха проекти, отправиха поредица от критики към "Продължаваме промяната - Демократична България", че се налага сега да бъде променян законът, като посочиха, че няма готовност за пълната либерализация, няма срокове за въвеждането й, а договореният от тях е, за да се усвоят пари по Плана за възстановяване, което и без това не е факт към момента. Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и бивш председател на енергийната комисия Радослав Рибарски обяви, че четирите партии са "Добре преписали" един от друг в проектите си и напомни, че не вижда причина, извън предстоящите избори, тази реформа, отлагана от години, пак да се отложи.

Допусна, че до изборите отново темата ще бъде ползвана за популистки изказвания, че няма компенсаторен механизъм за бита. Напомни, че когато токът на свободния пазар поскъпна значително и от това страдаше бизнесът, то тогава бързо е създаден и приложен механизъм, за да бъдат компенсирани. Предупреди, че отлагането, което в крайна сметка колегите му гласуваха, ще постави още по-кратки срокове - 6 месеца, за подготовката на бита за излизането на пазара на ток.

Рибарски напомни, че от 2019 г. се отлага пълното прилагане на съответната европейска директива за излизането на бита на пазара на ток и заради това срещу България е имало наказателна процедура.

Към момента обаче не е известно какъв краен срок за либерализацията ще гласуват депутатите на второ четене.

Делян Добрев репликира, че крайният срок, заложен сега в закона, не се изисква по директива, а е договорен при управлението на "Продължаваме промяната" по Плана за възстановяване и устойчивост. Обяви, че сега представителите на тази формация обвиняват останалите, вместо още тогава да са договорили по-дълъг срок, при който има време за всичко.

Месеци преди промяна на пазара на ток повече са нерешените въпроси

Драгомир Стойнев от БСП, който бе енергиен министър в миналото, също изреди редица липси на регламенти, които не дават възможност да се мине към пълна либерализация - кой точно и как ще определя цената на тока за бита, как ще изглеждат фактурите, как ще се реши проблемът с осигуряването на ликвидни средства, с които снабдителите ще купуват ток от пазара. "Като нямате готовност, защо го обещавате?", попита риторично той. Обяви, че в европейската директива няма посочени срокове за този последен етап от либерализацията.

Рамадан Аталай от ДПС също коментира, че при управлението на "Продължаваме промяната" е приет проектът с мотива, че така ще се гарантират плащания по Плана за възстановяване, без да има сега нормативна готовност за либерализацията.

Промени може да изместят ценовия период

По време на дебатите председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че ако тези промени влязат в сила, може да се наложи с един месец да се отложи взимането на решение за енергийните цени за година напред, които по традиция влизат в сила от 1 юли. Обясни това с нуждата от 3 месеца, в които регулаторът да получи ценови предложения от електроразпределителните дружества, да бъдат обсъдени и всичко останало, което се налага, преди да се вземе решение.

Напомни, че заради промяната, която е в ход, този път електроразпределителните дружества не са дали ценови предложения и тепърва трябва да реагират. Все пак напомни, че и през 2021 г. решението за енергийните цени е излязло с месец закъснение. "Действително към момента няма готовност за въвеждане на либерализацията", обяви и той на свой ред. Посочи, че пълната либерализация не може да мине през модел за компенсиране на енергийно бедните, който още не е готов.

Посочи, че регулаторът е изпълнил ангажиментите си по пълната либерализация, като вече е приел нужните наредби. Вече е напълно готова наредбата за присъединяване на обекти към електрическата мрежа, както и наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия и по настояване на Министерството на финансите е пратена за съгласуване в Брюксел. Подчерта обаче, че тази наредба, ако бъде публикувана и влезе в сила, ще е в колизия с решение, което отлага либерализацията с една година.

Към липсата на готовност добави и това, че КЕВР не може в момента да издава лицензи на действащите около 200 търговци на ток да бъдат крайни снабдители, каквито са електроразпределителните дружества, а няма и кандидати. Причината обаче е, че няма предвиден ред в Закона за енергетиката, по който да става това, нито пък са определени условия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини