Служебният кабинет не може бъде свален с вот на недоверие, обясни доц. Киселова

Премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на двама от министрите си, заяви конституционалистът

Не може да се иска вот на недоверие към служебно правителство, заяви пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако ли не - парламентарната опозиция ще внесе групов вот на недоверие към правителството на Главчев.

Киселова уточни, че исканията на опозицията са две - президентът Румен Радев да смени министър-председателя на служебното правителство, което е възможно, и отделно от това вот на недоверие. Конституционалистът акцентира върху факта, че органът, който „уволнява“ в случая е президентът.

„Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Президентът не е длъжен да се съобрази с това, но предвид краткото време до Великденската ваканция, вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на опозицията“, заяви Наталия Киселова.

Тя обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство, и не е загубило актуалността си. Там в мотивите изрично се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Според доц. Киселова е много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиер. Тя припомни, че когато бе съставено правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти за служебни премиери.

„Премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на двама от министрите си“, каза още доц. Наталия Киселова.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини