Изтеглят от пазара яйцата от кокошките, заразени с птичи грип край Хасково

    От търговската мрежа ще бъдат изтеглени яйцата от кокошките от ферма край Хасково, в която бе открито огнище на птичи грип. Това съобщи днес директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев на Областната епизоотична комисия, свикана по спешност от областния управител на Хасково Гинка Райчева. Целта бе предприемане на спешни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването по птиците в областта.

    Д-р Илиев поясни, че ще проследи разпространението на яйца от въпросния обект 28 дни назад, като ще бъдат насочени към екарисаж. Птичето месо и продуктите от обекти с Инфлуенца не са опасни за здравето на хората.

    Фермата се намира в местността Идимирлийската кория. В нея са били отглеждани 25 000 кокошки носачки, като започна умъртвяването им по хуманен начин чрез загробване. То трябва да приключи в кратък срок. Собственикът на обекта сам подал сигнал във вторник, заради висока смъртност по птиците. В резултат на това от ОДБХ са извършили проверка, взели са резултати, които са потвърдили заразата.

    Последният случай в областта е от февруари 2022 г. в птицеферма в димитровградското село Черногорово. И двата заразени обекта са на един и същи собственик, който отново ще бъде обезщетен на пазарни цени.

    С цел ограничаване на вируса са въведени мерки. Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Хасково – кв. „Изгрев“ и Източна промишлена зона на Хасково и 10-километрова, наблюдавана зона около огнището, в която попадат: от община Хасково, останалите квартали на града, селата Клокотница, Манастир, Малево, Стамболийски, Динево, Подкрепа и Узунджово, а от община Димитровград: селата Крепост, Черногорово и Воден. Желателно е домашните кокошки да бъдат прибрани на закрито.

    До момента в страната са регистрирани 8 случая на Инфлуенца. През 2023 г. е имало 11 случая, като са умъртвени 1 350 000 птици.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      Да
      12 -1
      20:08, 11 апр 2024
      Нали знаете Великден наближава трябва да се пласират яйцата на евроверигите
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини