Ремонтират ОУ „Н. Й. Вапцаров“ за 2.5 млн. лв., преместиха 240 ученици

    Основен ремонт започна в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Хасково. Стартът на строителните дейности бе даден днес.

    „Мащабният ремонт ще бъде извършен по проект на Община Хасково по Националния план за възстановяване и устойчивост за близо 2.5 млн. лв.“, каза кметът Станислав Дечев, който обяви официалния старт на дейностите.

    Ще бъде направена топлоизолация, ще бъдат подменени прозорци и врати, ще се изгради асансьор. На покрива на училището ще бъде монтирана фотоволтаична централа за собствени нужди. 

    Междувременно училището изготви собствен проект за физкултурен салон и кандидатства по програма на Министерството на образованието и науката. Освен обновяването на сградата, ще бъде ремонтиран и дворът, който ще има спортни игрища. Тук стойността е 1.5 млн. лв.

    Строителството ще се извършва от хасковската фирма „Еко традекс груп“, представлявана от Величко Минев. То трябва да бъде изпълнено за 311 дни.

    „Така в рамките на една година в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ ще бъдат създадени едни прекрасни условия за учениците и педагогическия състав“, каза градоначалникът.

    На церемонията присъстваше директорът на училището Димитрина Димитрова. „Аз съм много доволна от това сътрудничество с Община Хасково. За нас това е една голяма мечта – да имаме обновено училище, да имаме нов физкултурен салон, нови спортни площадки“, каза Димитрова. Тя уточни, че в училището има общо 240 деца. 220 от тях от началото на седмицата са преместени в Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Никола Й. Вапцаров“. Останалите 20 деца са от подготвителна група и вече се обучават в близката 19-та детска градина „Щурче“.

    След приключване на ремонта, учениците ще се върнат в училището, каза Димитрина Димитрова. Тя поясни, че школото функционира от 1966 г.

    Кметът Дечев уточни, че в Хасково предстоят още ремонти в образователната система по Плана за възстановяване и устойчивост – в три детски градини и Обединени ученически общежития, включително и многофамилни жилищни сгради.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Йо
      Йордан
      10 -5
      15:17, 11 апр 2024
      За това ли използвате вече покривите на училищата, за фотоволтаични централи ? Кой ще гарантира, че ще е за собствени нужди ? Измамници !
    • 2
      Ци
      ЦИК
      6 -3
      22:44, 11 апр 2024
      ДПС–то мисли за бъдещите-си избиратели.За разлика от хасковския кокорчо и пловдивско канадската маиничка.
    • 3
      В нашето още няма!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини