Астрономи от "Рожен" ще наблюдават пълното слънчево затъмнение от Мексико

Директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" Никола Петров заминава за Мексико, за да наблюдава пълното слънчево затъмнение, което ще се случи на 8 април. Групата от четирима български астрономи ще изпълни няколко научни задачи. 
 Пълните слънчеви затъмнения се случват сравнително често, но е малък коридорът от земната повърхност, от който могат да се наблюдават обясни астрономът Никола Петров. Този път това ще е територията на Мексико и част от Съединените щати. На 8 април Луната ще застане на линията между Земята и Слънцето.
"Лунния диск закрива слънчевия и се получава затъмнение. На практика през деня е възможно да се виждат дори по-ярки звезди. В случая ще има по-ярки планети, които ще могат да се виждат. Очакваме че, много е вероятно дори комета да се вижда по време на пълното слънчево затъмнение и за около четири минути ще настане мрак през деня", обясни д-р Петров
Четиримата български астрономи заминават за Мексико с няколко научни задачи.
"Задачите са ни свързани с това да определим структурата на слънчевата корона, разпределението на свободно движещи се електрони в слънчевата корона, евентуално взаимодействието на слънчеви протуберанси със заобикалящата ги среда", уточни директорът на обсерваторията
Последното пълно слънчево затъмнение наблюдавано от България беше през 1999 година, а следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна ще е през 2081 година.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини