Гостуваща изложба на Историческия музей в Батак откриват утре в Брезник

Гостуваща изложба на Историческия музей в Батак откриват утре в Брезник. Тя е под надслов „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет“ и е подредена в Общинския исторически музей (ОИМ) в града, съобщиха от институцията.  

Експозицията представя Априлското въстание и неговото жестоко потушаване. Хронологично е проследен ходът на събитията през бурната пролет на 1876 година. Акцент е поставен върху епилога на въстанието в Батак. Кървавата разправа с въстаналите батачани и героичната саможертва на хилядите в името на свободата разтърсват през онази пролет съвестта на Европа. Изложбата се състои от 10 табла с размери 70/100 см. Тя включва текст с хронологично описание на събитията и богат илюстративен материал.

От ОИМ - Брезник уточняват, че сградата „Класното училище“, в която ще бъде представена гостуващата изложба, пази спомена за първия учител Димитър Тонджаров (1825 - 1876) от Самоков, издигнал нивото на образователното дело в Брезник и Брезнишко. Той поставя началото на градското читалище, библиотека и неделно училище за възрастни. Наред с просветителската си дейност организира и революционната пропаганда в този край. През 1875 г. Тонджаров заминава за Батак, където учителства и взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание. Именно там той загива заедно със своите ученици.

Изложбата „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет“ ще бъде открита утре. През 2021 г. експозицията бе представена и в Регионалния исторически музей в Перник.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини