Излезе от печат книгата „Перник и Пернишка област. Кой кой е“ на проф. Бончо Асенов

Излезе от печат книгата „Перник и Пернишка област. Кой кой е“ на проф. Бончо Асенов, съобщи Държавният архив в града.

Чрез изданието авторът отправя благодарност към хората и институции, предоставили му сведения и информация за всичките 2721 имена, изброени в книгата. Същите имат принос или са част от историята на Перник и Пернишка област в сферата на обществено-политическия, икономически и културен живот.

От тях 1109 души са посочени само с имена в съответните раздели, а другите 1612 - с кратки биографични и институционални данни. Безценни остават библиографската справка на ползваната литература, както и азбучният и географският показалец на имената в енциклопедичен вид.  

„Наясно съм, че за някои личности данните са непълни и има какво да се добави в техните биографични справки. Вероятно някои не са и съвсем точни, което се дължи на различия в източниците на информация, на настъпили промени, на неволни грешки и др.", казва авторът.

Той призовава споменатите хора или техните близки да се обръщат към него за бележки, допълнения и корекции към фактите.

Бончо Асенов е роден през 1946 г. в Перник. Въпреки че повече от 50 години живее в София, споделя, че ценностната му система, е резултат на пернишката граовска закваска, получил през детските, юношески и младежки години. От 1998 г. е преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Има издадени книги по проблемите на религията, национализма, защитата на сигурността и обществения ред, историята на разузнаването и контраразузнаването.

През 2022 г. от печат излезе книгата му „Аз съм перничанин“, проследяваща развитието на областния център през годините.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини