За първи път в България звучи музиката на украинския композитор Золтан Алмаши

За първи път в България ще прозвучи музиката на украинския композитор Золтан Алмаши. Събитието е на 27 март в тържествената зала на Минна дирекция, в Перник, съобщават организаторите от Чешкия център.

Композицията City of Maria, посветена на град Мариупол, ще бъде изпълнена от камерния оркестър „Орфей“ при ОКДК – Перник. Гост-диригент е Виктор Плоскина.

В програмата са включени и творби от Антонин Дворжак и Волфганг Амадеус Моцарт.

Ще бъде показана и малка експозиция, подготвена от Държавния архив в Перник, с материали на чешки музиканти,които са пребивавали в града в края на 19-и и началото на 20-и век.

Виктор Плоскина работи с водещи украински симфонични оркестри, а по време на руската агресия срещу Украйна организира и концерти на открито. Той е заслужил артист на Украйна. Носител е на Държавен орден „За заслуги“ (трета степен), лауреат е на втория международен конкурс за дирижиране „Турчак“ (Киев), носител е на националната театрална награда на Беларус за постановката на „Набуко“ от Верди.

Камерен оркестър „Орфей“ е основан през 1975 г. в Перник. 15 музиканти и диригент създават ансамбъл, който има днес в репертоара си почти всички значими произведения за камерен оркестър от музикалния барок до музиката на 21-ви век. Оркестърът сътрудничи постоянно с именити солисти от страната и чужбина. Основател и диригент на камерния оркестър е маестро Райчо Христов.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини