Как да разберем дали в млякото има нишесте, а в меда - глюкоза

Как да „хванем“ в домашни условия дали има глюкоза в меда или нишесте в киселото мляко са само част от опитите, демонстрирани днес в лабораториите на Икономическия университет във Варна.

Денят на отворените врати е организиран от катедра „Стокознание“ във висшето училище и е посветен на Световния ден на потребителите 15 март.

Дали има нишесте в киселото мляко може да се разбере с помощта на разтвор от йод. Ако млякото придобие виолетов, а не кехлибарен цвят, означава, че производителят си е позволил да нарушава правилата, казва ръководителят на катедрата доц. д-р Антоанета Стоянова пред БТА. По думите ѝ опитът не дава отговор какво е количеството на нишестето, а само дали има такова.

В домашни условия може да се установи и дали в меда има глюкоза. Това става с помощта на медицински спирт. Ако разтворът придобие вид на айрян, значи в меда има глюкоза.

„В лабораторията ни се прави анализ и на качествените показатели на промишлени стоки“, казва още Стоянова и допълва, че в деня на отворените врати акцентът е върху състава на дрехите. Изборът върху тъканите е направен заради актуалността на темата за намаляване използването на синтетични влакна, които се генерират като отпадък.

Опитите за вида на влакната се прави чрез паленето им на малка спиртна лампа, обяснява гл. асистент Радослав Радев, преподавател в катедрата. Той дава пример с памука, който гори бързо, а след като бъде отдръпнат от пламъка, продължава да тлее и да мирише на изгоряла хартия.

Заради устойчивите политики в рамките на ЕС в момента качеството на текстилните стоки придобива голямо значение, допълва Радев. Той припомня, че се налагат все повече изисквания и към багрилата на тъканите.

По думите му в лабораторията студентите могат да правят различни опити как се губи наситеността на боята в зависимост от режима на пране, вида на перилния препарат, светлината, морската вода, човешката пот.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини