Черният дроб помага за предотвратяването на атеросклероза

Вид имунни клетки в черния дроб помагат за сваляне нивата на холестерол в организма, като поглъщат LDL клетки. Научен труд от института Каролинска в Стокхолм, Швеция, заключава, че състояния като атеросклероза засяга не само артериите, но и други системи в организма.

Купферовите клетки съставят 30% от имунните клетки в черния дроб. Ролята на тези макрофаги е предпазването на органа от бактериални инфекции, токсини, химични субстанции и други вредни вещества. Клетките съдържат и хемосидерин – вещество, необходимо за производството на хемоглобина в кръвта. В научния труд, представен в сп. Nature Cardiovascular Research се открива, че при натрупвания на LDL холестерол в кръвта първата реакция на организма е задействането на Купферови клетки, които регулират нивата на мазнините. Изследователите предполагат, че при възникване на атеросклероза е възможно и да са увредени и системи като черния дроб.

Макар и Купферовите клетки в черния дроб да действат за превенцията на високите нива на холестерол и мастни отлагания, имунните клетки могат да доведат до възпалителни процеси, предразполагащи към атеросклероза. Освен моноцитите, макрофагите и неутрофилите, в заформянето на атеросклероза участват и тромбоцитите, чиято роля е свързана с хемостаза.

Атеросклерозата се характеризира с натрупване на мастни отлагания в организма, вследствие на което се запушват кръвоносни съдове и се уврежда кръвообращението. Високите нива на холестерол могат и напълно да блокират притока на кръв, предизвиквайки инфаркт или инсулт. Някои заболявания могат да повлияят за натрупването на холестерол в артериите –при диабет и хронична бъбречна болест се уврежда лигавицата на съдовете, заради което мазнините могат да се задържат по тях.

Натрупването на мазнини в организма влияе на много система в организма, включително кръвоносната, където затруднява кръвообращението, но затлъстяването уврежда и функцията на имунната система. Установено е, че вследствие от затлъстяване се изменят нивата на хормоните лептип и адипнопектин, които стимулират производството на имунни клетки, които действат за предизвикване на възпаление, и се намаляват нивата на клети, потискащи възпалението.

Черният дроб филтрира токсини в кръвта, но органът помага и за разграждането на мазнини като произвежда жлъчен сок. Течността впоследствие помага за усвояването на мазнините от организма. Друга функция на черния дроб е и производството на холестерол. При заболявания като неалкохолна чернодробна стеатоза се наблюдава дислипидемия.


Референции:
Karolinska Institutet. Immune cells in the liver eat up excess cholesterol, study reveals. https://www.news-medical.net/news/20240311/Immune-cells-in-the-liver-eat-up-excess-cholesterol-study-reveals.aspx
Nunzio, G. Kupffer cells dictate hepatic responses to the atherogenic dyslipidemic insult. https://www.nature.com/articles/s44161-024-00448-6
Nguyen-Lefebvre, A. Kupffer Cell Metabolism and Function. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771376/
Connor, E. Cholesterol and the Liver: How Are They Connected? https://www.healthline.com/health/liver-cholesterol
Thomas, L. How does obesity affect the immune system? https://www.news-medical.net/news/20220704/How-does-obesity-affect-the-immune-system.aspx
Popa-Fotea, N.
Molecular and cellular mechanisms of inflammation in atherosclerosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10434786/#s3title

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини