Река Тунджа прелива край Елхово, ситуацията е усложнена

Близо 380 сантиметра е измереното тази сутрин ниво на река Тунджа в района на Елхово, което е с около 40 см над прага на разлив. Има залети селскостопански постройки в покрайнините на града, съобщи БНР, цитирано от КРОСС.

"Опасност за града няма. Сегашната опасност за града е, че сега отходните колектори,  които са на мръсната канализация, връщат и в по-ниските части на града къщите и блоковете се пълнят мазите", посочи кметът на Елхово Петър Киров.  

Сигнали за наводнени дворове, мазета и приземни етажи продължават да постъпват на дежурните телефони в Гражданска защита и противопожарните служби в Ямбол и областта. Обстановката е усложнена след падналия снощи дъжд. Критична е ситуацията и на някои ямболски улици. На улица Юндола 20 къщи са залети и в момента там са два екипа на Гражданска защита.

Семейство в село Воденичане край Стралджа беше евакуирано успешно, след като домът им беше откъснат от придошлата река. От няколко села в тази община също сигнализират за излезли от коритата си реки и за наводнени дворове и къщи.   

Оперативното  звено за управление на водите в  извънредни ситуации, създадено със заповед на министър Нона Караджова, информира вчера, че през следващите 1-2 дни отново се очаква повишаване на речните нива в много райони на страната, по-значително в Рило-Родопската област, южните и източните райони на страната.

НИМХ  разпространи информация, че през периода 12 -16 февруари се очакват високи води по река Камчия и в долното течение на реката са възможни разливи. Валежните количества за целия период в повечето места ще са до 10-20 л/кв.м, но в отделни райони, главно на Южна България и Рило-Родопската област - и над 30-40 л/кв.м. Предстои обилно снеготопене в равнинната част от страната, където има снежна покривка, и в планинските райони под 1400 метра.

Отново се очакват високи води и в средните течения на Арда, Тунджа и Марица, както и по р.Върбица и крайните югоизточни реки: Айтоска, Факийска и Ропотамо.

Оперативното  звено в МОСВ информира областните управители и кметовете да предприемат необходимите действия за провеждане на високите води през язовирите общинска собственост - дадено е указание да се осигури свободен обем от поне 25% за поемане на високата вълна в  общинските язовири и да се осигури дежурство за предупреждение при преливане. Изпратени са писма до "Язовири и каскади", Напоителни системи и съответните ВиК за вземане на съответните мерки за провеждане на високите води през хидротехническите съоръжения, които стопанисват.

По  Конвенцията за опазване на трансграничните  водни течения и езера е  уведомена гръцката страна за потенциална  опасност от преливане на язовир "Ивайловград".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини