Откриха медикамент, предотвратяващ ревматоиден артрит

Учените са открили инжекция, която може да предотврати ревматоидния артрит (РА) - според експертите това може да даде надежда на милиони хора, изложени на риск от заболяването.

РА е хронично заболяване, което причинява възпаление в организма и предизвиква болки в ставите. По данни на Световната здравна организация около 18 милиона души в света са засегнати от това заболяване, което може да доведе до проблеми със сърцето, белите дробове или нервната система.

То най-често започва на средна възраст, но могат да бъдат засегнати и много по-млади хора. Не съществува лечение, което да може да предотврати заболяването.

Сега изследователите са установили, че съществуващо лекарство за РА, което пациентите могат да си инжектират в стомаха или бедрото, може да помогне за забавяне на развитието на болестта при хора с ранни симптоми или да я спре напълно.

Клинично проучване установи, че абатацептът е "ефективен за предотвратяване на появата" на РА. Изследователите заявиха, че резултатите, публикувани в Lancet, са "обещаващи" и могат да бъдат "добра новина за хората, изложени на риск от артрит".

Абатацепт се предписва на хора, които вече имат РА, но екипът, ръководен от Кралския колеж в Лондон, изследва дали той може да предотврати появата на заболяването при хора, за които се смята, че са в риск.

Лекарството, което се прилага в болница чрез капково приложение или в домашни условия със седмични инжекции, действа, като се насочва към причинителя на възпалението.

Двеста и тринадесет пациенти са били подбрани от 28 болнични клиники за ранен артрит в Обединеното кралство и Нидерландия. Изследователите са преценили, че всички те са с ранен риск от РА.

На 110 от тях е даден абатацепт, а останалите са разпределени в група с плацебо. Очакваният дял на пациентите, които остават без артрит след 12 месеца, е 92,8 % в групата с абатацепт и 69,2 % в групата с плацебо.

След две години 27 (25 %) от членовете на групата с абатацепт са прогресирали до РА в сравнение с 38 (37 %) от групата с плацебо.

Професор Андрю Коуп от Кралския колеж в Лондон заяви: "Това е най-голямото досега проучване за превенция на ревматоиден артрит и първото, което показва, че терапия, лицензирана за лечение на установен ревматоиден артрит, е ефективна и за предотвратяване на появата на заболяването при хора в риск".

"Тези първоначални резултати биха могли да бъдат добра новина за хората, изложени на риск от артрит, тъй като показваме, че лекарството не само предотвратява появата на болестта по време на фазата на лечение, но може също така да облекчи симптоми като болка и умора".

Той добави: "Понастоящем няма лекарства, които да предотвратяват това потенциално инвалидизиращо заболяване. Следващите ни стъпки са да проучим по-подробно хората в риск, за да сме абсолютно сигурни, че тези, които са изложени на най-висок риск от развитие на ревматоиден артрит, ще получат лекарството".

Проучването показва и други резултати от употребата на абатацепт, като например по-ниски оценки на болката и по-високи показатели на качеството на живот сред пациентите.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини