Зам. районните прокурори на София подадоха оставки, след тях и шефката им Невена Зартова

Те се разграничават от действията й, Сарафов й иска оставката от лятото

Районният прокурор на София Невена Зартова подаде оставка, съобщи БНТ. Малко преди това четиримата й заместници подадоха своите оставки и се разграничиха от нея с декларация.

В молба до Прокурорската колегия Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев посочват, че искат да бъдат освободени като заместници на административния ръководител на СРП, съобщи Лекс. Те допълват, че не желаят да бъдат част от ръководството на СРП и искат да се върнат като редови прокурори там.

Наред с това четиримата излизат и с декларация до колегията, в която казват:

„С настоящата декларация категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител на СРП Невена Зартова и подкрепяме изцяло усилията на и.ф. главен прокурор за реформи в прокуратурата“.

Засега не е ясно дали още днес Прокурорската колегия ще разгледа молбата на заместник районните прокурори на София.

Оставките на четиримата идват след разразилия се скандал за група за влияние в съдебната система, начело на която е бил убития в края на януари Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Борислав Сарафов нареди да се извърши ревизия на всички дела, свързани с убития Мартин Божанов. Справка на прокуратурата показа, че името му е замесено в общо 25 дела и преписки през годините, като голяма част от тях са били в Софийската районна прокуратура, тъй като Божанов, е бил замесен в имотни измами. Нито едно такова дело обаче не е стигнало до съд.

На 9 февруари екип от 21 прокурори, начело със Сарафов, влезе в СРП на проверка „във връзка с констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел „Специализиран“, както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София“.

Още през лятото на миналата година Сарафов поиска оставката на Невена Зартова.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини