Върнаха около 10 мигранти в София с полет от Виена

След София самолетът ще лети за Грузия, където ще остави по-голямата част от пътниците на борда

Десетина мигранти пристигнаха от Виена с чартърен полет на аерогара "София", съобщи БНР.

Към момента няма официална информация кога е пристигнал самолетът, но според националното радио самолетът е кацнал в столицата към 11:15 часа.

Засега едва 113 мигранти са били върнати от Австрия към България в съответствие с Дъблинското споразумение, според което заедно с Румъния сме длъжни незабавно да приемем обратно кандидатите за убежище, за които "носим отговорност". В края на миналата седмица премиерът Николай Денков уточни, че цели 95%, които Австрия иска да ни върне, са неоткриваеми.

От Министерство на вътрешните работи коментираха, че в днешния полет няма нищо извънредно и че връщащите се у нас мигранти го правят по силата на Дъблинския регламент.

Очаква се по-късно самолетът да излети за Грузия от летище "София," където трябва да бъдат върнати по-голямата част от мигрантите на борда.

Пред аерогарата се събраха няколко души, които протестират срещу връщането на мигранти в България.

Междувременно летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас са готови за Шенген. Те ще приложат мерките още от 31 март за разделянето на пътниците от Шенген, които ще бъдат без паспортна проверка, и тези от трети страни, които ще подлежат на граничен контрол.

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини