СЗО: Случаите на рак в света ще скочат със 77% до 2050 г

Според нови оценки на Световната здравна организация през 2050 г. броят на диагностицираните случаи на рак в световен мащаб ще достигне 35 милиона - увеличение със 77% спрямо 20-те милиона случая, диагностицирани през 2022 г. Данните, публикувани в петък от Международната агенция за изследване на рака към СЗО, обхващат 185 държави и 36 форми на заболяването, пише Си Ен Ен.

 Изследователите установиха, че ракът на белия дроб е най-разпространената форма в света през 2022 г. - отговорен за 2,5 милиона случая, 12,4% от общия брой - следван от рака на женската гърда, колоректалния рак, рака на простатата и стомаха. Ракът на белия дроб е отговорен и за най-много смъртни случаи от рак: 1,8 милиона, или почти 19 % от общия брой. Раковите заболявания и стандартът на живот

Агенцията също така посочва неравнопоставеността по отношение на тежестта на раковите заболявания в развитите страни. Например в страните с много висок индекс на човешкото развитие - мярка за постиженията в областта на здравеопазването, образованието и стандарта на живот - 1 от 12 жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата, а 1 от 71 ще умре от него.

В страните с нисък индекс на човешкото развитие само 1 от 27 жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата, но 1 от 48 ще умре от него, главно поради късното диагностициране и липсата на достъп до лечение. Неравнопоставеност се наблюдава и при услугите, свързани с рака, като облъчване и трансплантация на стволови клетки. „Новото глобално проучване на СЗО хвърля светлина върху големите неравенства и липсата на финансова защита при онкологични заболявания по света, като населението, особено в страните с по-ниски доходи, няма достъп до основните грижи за онкоболните“, заяви в съобщение за медиите д-р Бенте Микелсен, който е директор на отдела за незаразни болести на СЗО, предава bTV.

„СЗО, включително чрез инициативите си за борба с рака, работи интензивно с повече от 75 правителства за разработване, финансиране и прилагане на политики за насърчаване на грижите за рака за всички. За да се разшири тази работа, спешно са необходими големи инвестиции за справяне с глобалните неравенства в резултатите от раковите заболявания.“

  Изследователите посочват няколко фактора, които обуславят очакваното увеличение на броя на раковите заболявания, като затлъстяването, употребата на тютюн и алкохол, както и фактори на околната среда като замърсяването на въздуха. Смята се, че от 2% до 8% от раковите заболявания са свързани с канцерогенни вещества на работното място Според доклад, публикуван миналия месец от Американското дружество за борба с рака, в Съединените щати броят на хората, които умират от рак, продължава да намалява, докато честотата на някои форми на заболяването се увеличава.

 От 1991 г. до 2021 г. смъртните случаи от рак в САЩ са намалели с 33%, което до голяма степен се дължи на намаляването на употребата на тютюн, по-ранното откриване и значителните подобрения в лечението. Въпреки това расовите различия продължават да съществуват, като цветнокожите са изложени на по-висок риск. В доклада на Американското дружество за борба с рака се отбелязва, че пациентите с рак също стават все по-млади. Делът на диагностицираните случаи на колоректален рак при възрастни под 55 години например е нараснал от 11 % през 1995 г. на 20 % през 2019 г., показват предишни изследвания.
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини