Българските БТР-и най-сетне потеглиха към Украйна

Шест месеца след одобреното споразумението между България и Украйна за изпращане на БТР-и в Киев, преодоляването на ветото на президента Румен Радев и окончателното приема на законопроекта за ратифициране на споразумението, бронирана транспортна техника най-сетни потегли към Украйна.

Това стана ясно от публикувани снимки от министъра на обраната Тодор Тагарев във Фейсбук.

"Операцията е в ход. Министерството на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР", написа той. Съгласно решението на Народното събрание България трябва да изпрати 100 БТР-а.

Част от мотивите за предоставянето на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ бяха, че през последните 25 години поддръжката и съхранението на БТР-ите изисква значителни финансови разходи от бюджета.

Освен това техниката трудно би била приложима в изпълнение на основните задачи на Национална служба "Жандармерия". Заради това голяма част от нея е обявена за техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, но може да бъде сериозна подкрепа на Украйна.

През декември президентът наложи вето с мотив, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Тогава Радев посочи, че предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони.

"Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства, ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им", се посочва в позицията на държавния глава.

Само два дни бяха нужни, за да бъде отхвърлено ветото на Радев от парламентарната комисия по отбрана, а още два - и от Народното събрание.

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини